Antena Căutare

Ministerul de Externe al Ungariei se declara ”inmarmurit” de ”atrocitatile anti-maghiare” de sambata, din Alba Iulia

Eszter Pataki, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Ungariei a declarat ca institutia pe care o reprezinta este ”inmarmurita” de ”atrocitatile anti-maghiare” produse sambata, in Alba Iulia.

Intr-un interviu acordat portalului crestin budapestan bosnewslife.com, Pataki a precizat ca incidentul in care a fost implicat rectorul Institutului Teologic Romano Catolic din Alba Iulia, preotul Zoltán Oláh, "Contrazice deschiderea si cooperarea inregistrate in ultimele contacte bilaterale maghiaro-romane, amintind de tensiunile interetnice dintr-o epoca intunecata". bosnewslife.com precizeaza ca oficialul maghiar a facut trimitere la conflictele interetnice din Targu Mures, dintre 19 si 21 martie 1990.

Reactia oficialului maghiar pare extrem de disproportionata raportata la datele incidentului, asa cum se contureaza acestea din informatiile disponibile.

Conform bosnewslife.com, preotul paroh Zoltán Oláh a fost lovit in cap si spate cu o bata de baseball, pierzandu-si temporar constiinta, dupa ce a incercat sa-i filmeze pe atacatori - trei tineri romani, care aruncau cu pietre in geamurile Institutului Teologic Romano Catolic din Alba Iulia. Incidentul s-a petrecut in noaptea de sambata spre duminica.
bosnewslife.com nu pomeneste de scandarea unor lozinci anti-maghiare, dar lasa clar de inteles ca prelatul a fost atacat pentru ca este de etnie maghiara. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Ungariei si-a exprimat dezolarea pentru ca "S-au mai produs atacuri impotriva unor institutii maghiare, dar nu asupra unor persoane de etnie maghiara".

Pe de alta parte, conform Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, incidentul de vineri nu are o conotatie etnica: "Pur si simplu, trei tineri fara antecedente s-au imbatat si, dupa ce au plecat din barul respectiv au avut un comportament huliganic. Adica, au spart geamurile a sase imobile, la rand, fara discriminare. Au ajuns si la Institutul Teologic si atunci rectorul a iesit sa ii filmeze. In loc sa se limiteze la a suna la 112, a intrat singur, cum se spune, in gura lupului. Fiind sesizati, politistii i-au retinut pe doi dintre cei trei. S-a propus masura arestarii preventive, dar procurorii nu au fost de acord, pentru ca, intre timp, tinerii s-au trezit, au realizat ce au facut si au declarat ca le este rusine pentru faptele lor", a declarat inspectorul principal Luminita Rac, de la IPJ Alba, pentru Jurnalul National.

Citeste articolul integral in Jurnalul!

Foto: EPA / Intact Images

Dupa cutremure, emigratie record din Noua Zeelanda spre Australia... Japonia, dispusa sa cumpere eurobonduri pentru salvarea Greciei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x