Antena Căutare

NATO se afla in stare de alerta fata de un potential razboi cibernetic

Alianta Nord-Atlantica se afla in stare de alerta in fata pericolelor unui potential razboi cibernetic, se arata in „conceptul startegic” al NATO ce urmeaza sa fie prezentat vineri la summitul de la Lisabona. Potrivit directorului Centrului de securitate informatica al NATO, Suleyman Anil, citat de AFP, Alianta a devenit din ce in ce mai constienta de acest pericol, iar razboiul cibernetic reprezinta una dintre cele cinci sectiuni ale unei noi divizii.





Angajatii NATO, sfatuiti sa nu folosesca dipozitive USB

"Virusii informatici presupun riscuri pentru organizatia noastra, uneori inofensivi, alteori foarte periculosi". Acesta este avertismentul care apare pe monitorul unui calculator dintr-unul din birourile NATO si care ilustreaza starea de alerta la sediul Aliantei. Angajatii sunt descurajati sa utilitzeze dispozitive USB, intrucat acestea ar putea sa seveasca drept cal troian unui virus.

Momentul in care oficialii NATO au realizat ca trebuie sa se concentreze pe pericolul reprezentat de un razboi cibernetic a venit in anul 1999. Atunci, miile de e-mailuri de protest ale sarbilor furiosi (ca urmare a interventiei occidentalilor in Kosovo) au demonstrat vulnerabilitatea serverelor NATO atat la atacurile "amatorilor", cat si ale "profesionistilor". T

rei ani mai tarziu, la summitul de la Praga din 2002, liderii aliati au cerut ca NATO sa isi amelioreze protectia retelelor informatice.

NATO se confrunta cu mii de atacuri cibernetice zilnic

In prezent, Alianta Nord-Atlantica se apara zilnic de mii de atacuri sau tentative de spargere a retelelor sale. Insa abia peste doi ani, Alianta va beneficia de o protectie 100 la suta a tuturor structurilor sale.

La inceputul anului 2010, comandantul-sef al NATO, amiralul James Stavridis, a amintit dificultatile de solidarizare a aliatilor in fata unui astfel de atac. "Fiecare tara are propriile legi, propriile idei cu privire la viata privata, propriile obiceiuri, propriile retele si tehnologii, in timp ce dreptul international are lacune in materie de razboi informatic" a declarat la acea vreme oficialul.

La inceputul acestui an, autoritatile americane au realizat o simulare a ceea ce ar putea sa insemne un razboi cibernetic. In cazul unui atac cibernetic lansat impotriva Statelor Unite, retelele de telefonie mobila si fixa ar fi intrerupte, internetul ar deveni extrem de lent, iar economia s-ar bloca si avioanele ar fi retinute la sol.

In acelasi timp, zeci de milioane de americani ar ramane pe intuneric, intrucat un eventual atac cibernetic ar afecta si reteaua electrica.

Foto: www.rainbowskill.com

NATO, in stare de alerta fata de un potential razboi cibernetic... VIDEO! Grecia. Revoltele din 1973, aniversate cu lupte de strada...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x