Antena Căutare

Noi proteste impotriva masurilor de austeritate, in Spania si Portugalia

Peninsula Iberica este din nou focarul manifestatiilor impotriva politicii de austeritate. La Madrid, mii de oameni au iesit in strada, au cantat si au dansat la chemarea asa-numitei "miscari a indignatilor". In Portugalia, printre initiatorii protestelor se afla artistii, care denunta scaderea alocatiilor bugetare pentru cultura si pentru multe alte domenii.

Manifestatia de la Madrid a inceput printr-un concert improvizat, cu oale, cratite si linguri. Participantii au dorit sa atraga, astfel, atentia ca, daca masurile de austeritate continua, in curand nu vor mai avea ce manca. Mai tarziu, ei au trecut la instrumente mai obisnuite, cum sunt tobele, si au parcurs strazile orasului in pasi de dans.

Spaniolii sunt nemultumiti de faptul ca guvernul a alocat sume uriase pentru salvarea unor banci private, iar acum ei trebuie sa faca sacrificii pentru plata datoriei astfel create.

Protestele au continuat pana tarziu, in piata Puerta del Sol, locul unde s-a nascut miscarea "indignatilor", intr-o ambianta de petrecere.

Si in Portugalia s-a manifestat pe muzica. De fapt, cantaretii si actorii au fost cei care au initiat actiunea de protest. Sindicatele s-au grabit sa li se alature si au mobilizat mii de oameni la Lisabona, Porto si in alte mari orase.

Oameni de toate varstele si din toate categoriile sociale s-au unit pentru a cere demisia guvernului si respingerea masurilor de austeritate care conditioneaza ajutorul financiar strain.

Portugalia a trecut la masuri foarte severe de echilibrare a bugetului, in schimbul planului international de salvare de 78 miliarde de euro. Guvernul spaniol nu a solicitat inca, oficial, un asemenea plan si ezita sa o faca, pentru a nu declansa proteste si mai puternice.

Liderul Al-Qaida indeamna la razboi sfant impotriva SUA ... Bizar: Un rege african a fost jefuit in Norvegia. Hotii au fugit cu toate bijuteriile regale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x