Antena Căutare

Obama vrea sa reduca arsenalul atomic al SUA

Presedintele american Barack Obama elaboreaza o noua strategie de aparare care presupune o "reducere spectaculoasa" a numarului de arme atomice ale Statelor Unite, a anuntat administratia americana.

Acelasi responsabil a mai adaugat ca punerea in aplicare a acestei strategii nucleare, prima de dupa anul 2002, "va merge mai departe decat (strategiile) precedente si va imbratisa obiectivele de neproliferare, printre care si securitatea nucleara si etapele pe care presedintele le-a precizat la Praga", pe 5 aprilie 2009, cand a facut apel la o lume fara arme atomice.

Documentul, care urmeaza sa fie prezentat Congresului american, "va viza un rol mai accentuat al armelor conventionale in descurajarea" nucleara si va renunta la armele atomice "anti-bunkers" solicitate de administratia fostului presedinte american, George W. Bush.

Potrivit cotidianului american The New York Times, care a facut publice si principalele linii ale documentului, administratia Obama urmareste sa reduca numarul capetelor nucleare ale Statelor Unite cu "cateva mii".

Totusi, a precizat cotidianul, mai multe aspecte ale acestei initiative fac obiectul unor "dezbateri aprinse in cadrul administratiei" americane, despre care secretarul Apararii, Robert Gates, va discuta cu Obama in cadrul unei reuniuni prevazuta pentru 8 martie.

Partizanii denuclearizarii ii cer presedintelui american sa anunte ca "unicul obiectiv" al armei nucleare este sa descurajeze orice putere nucleara sa ameninte Statele Unite. In opinia lor, superioritatea armatei americane in materie de armament clasic face ca bomba atomica sa fie inutila in orice alt context.

Din aceasta doctrina ar decurge retragerea a 200 de proiectile nucleare pe care Washingtonul le are in Europa, masura ceruta, in luna februarie, de cinci state membre NATO (Germania, Belgia, Luxemburg, Norvegia si Olanda).

Doctrina se opune celei de "descurajare extinsa", care cere Statelor Unite sa isi mentina sau sa isi dezvolte "umbrela nucleara" in Europa, Asia si chiar si in Orientul Mijlociu, incercand astfel sa convinga statele protejate sa nu se doteze cu propriile lor arme nucleare.

"Rolul accentuat al armelor conventionale" evocat de responsabilul american s-ar traduce deci prin elaborarea de arme cu putere mare, dar non-nucleare, denumite "Prompt Global Strike", a estimat The New York Times.

Aceste arme, care ar urma sa fie lansate din Statele Unite, ar putea lovi orice zona a lumii in cel mult o ora.

Chile: haos si disperare!... Hillary Clinton se ofera se medieze disputa din jurul Insulelor Falkland...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x