Live acum
Prime Time 20:00Chefi la Cutite

Opoziţia din Cehia va depune o moţiune de cenzură împotriva premierului Andrej Babis, acuzat de corupție

Partidele de opoziţie din Cehia au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură împotriva premierului Andrej Babis pe care îl acuză de conflict de interese, cu toate că nu au destule voturi pentru a câştiga, relatează Reuters.

Cele cinci partide vor depune moţiunea într-o sesiune parlamentară specială de vineri, au informat liderii grupărilor într-o conferinţă de presă de marţi.

Cu susţinerea Partidului Comunist, guvernul minoritar al lui Babis controlează 108 voturi în camera inferioară a Parlamentului, care are 200 de locuri. Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 101 voturi. În aprilie, poliţia cehă a recomandat inculparea premierului, cu privire la implicarea sa în fraudarea subvenţiilor europene în sumă de două milioane de euro.

Al doilea cel mai bogat om din ţară, Babis a fost inculpat în 2017 într-un caz de presupusă deturnare de fonduri europene, în perioada 2007-2008 şi legat de complexul său hotelier Cuib de Barză. El riscă între cinci şi zece ani de închisoare.

Mişcarea sa populistă, ANO, conduce un Guvern de coaliţie - minoritar - cu social-democraţii. El beneficiază, de asemenea, de susţinerea tacită a comuniştilor - o premieră în istoria postcomunistă a Cehiei.

Guvernul a supravieţuit anul trecut unei moţiuni de cenzură a opoziţiei, după ce presa a dezvăluit că asistenţi ai lui Babis l-ar fi dus pe fiul său, Andrej Babis Jr., în Crimeea, anexată de Rusia, pentru a-l feri de ancheta acestui caz.

Sursa : news.ro

Recomandari