Antena Căutare

Particulele radioactive din Japonia pot ajunge in Europa

Oficialitatile japoneze au informat autoritatile de supraveghere nucleara ale ONU ca un rezervor de stocare a combustibilului uzat, care provenea de la un reactor de mentenanta, a luat foc, iar radioactivitatea a emanat "direct" in atmosfera. Radiatiile emanate in urma noii explozii au fost recunoscute oficial ca fiind periculoase pentru om. Pana ieri dupa-amiaza, acestea ajunsesera si la Tokyo. Pericolul este tot mai mare si pentru Europa.





Problemele de la Fukushima sunt provocate de blocajul repetat al sistemului de racire al reactoarelor nucleare, afectat de valul seismic de dupa cutremurul de 8,9 grade care a lovit vineri Japonia. Situatia centralei Fukushima 1 este "pur si simplu proasta", afirma ieri directorul Agentiei OCDE pentru Energie Nucleara (AEN), spaniolul Luis Echavarri, citat de AFP.

Un alt risc serios prezinta si rezervoarele cu peste 200 de tone de combustibil uzat adiacente reactoarelor. Racirea acestor rezervoare depinde de continua circulatie a apei care, daca va fi oprita, va favoriza producerea altor explozii.

In prezent, exista riscul sa asistam cu totii, neputinciosi, la o catastrofa nucleara, cu consecinte dezastruoase nu numai pentru Japonia, ci si pentru alte continente, inclusiv Europa, precum si pentru atmosfera si oceanele Pamantului. Accidentul nuclear in plina desfasurare la Fukushima a atins deja nivelul 6 de gravitate pe o scala internationala care se opreste la 7.

Aflati intr-un vartej de fapte din ce in ce mai ingrijoratoare, premierul Naoto Kan, purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano, reprezetantii Tokyo Electric Power si ai Agentiei pentru Siguranta Nucleara si Industriala nu mai contenesc cu aparitiile la televiziuni. Toti au figuri ingrijorate, poarta uniforme de culoare bleu, semnul unei situatii exceptionale, aparand pe ecrane chiar si la miezul noptii.

Acuzati de presa si de expertii straini ca au intarziat comunicarile dupa prima explozie intervenita sambata, toti oficialii incearca acum sa dea informatii din doua in doua ore. Aproape incredibil pentru Japonia, care este o tara recunoscuta pentru organizare si corectitudine, exista informatii referitoare la unele nereguli inregistrate la centralele nucleare japoneze, care ar fi fost disimulate de Compania Tokyo Power Electric (TEPCO), care exploateaza o treime dintre centralele japoneze.

Pentru a disimula problemele, TEPCO ar fi recurs la falsificarea de documente, relateaza cotidianul francez Le Figaro. Inca de la sfarsitul anilor 1980 pana in anii '90, TEPCO, companie-gigant, care este primul producator privat mondial de electricitate, a falsificat 30 de rapoarte de inspectie la reactoarele nucleare. In Japonia, TEPCO are in intretinere o treime dintre reactoarele nucleare, printre care si pe cele de la Daiichi si Daini, de la Fukushima.

Compania dorea sa acopere cel putin trei incidente de la centralele de la Fukushima si Kashiwazaki-Kariwa (prefectura Niigata, situata la circa 200 de kilometri distanta de Tokyo). Aceste practici s-ar fi inregistrat si cu alte ocazii, chiar timp de 25 de ani, iar numarul total al evenimentelor din aceasta categorie ar fi de 200, continua Le Figaro. In aprilie 2007, o alta companie de exploatare, Hokuriku Electric, a marturisit si ea un incident la unul dintre reactoarele sale pe baza de apa fierbinte, la Shika, incident pe care l-a ascuns timp de opt ani.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Hepta

Gaddafi ameninta Franta: "Deschidem focul asupra voastra!"... Japonia, sub amenintarea nucleara. Intregul personal al centralei nucleare Fukushima, evacuat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x