Căutare Live

Pericol mondial. Specialiștii anunță numele orașelor care vor fi inundate după topirea ghețarilor!

Un instrument de prognoză dezvăluie care orașe vor fi afectate pe măsură ce diferite porțiuni ale suprafețelor înghețate se topesc

Un instrument de prognoză dezvăluie care orașe vor fi afectate pe măsură ce diferite porțiuni ale suprafețelor înghețate se topesc.

Instrumentul analizează mișcarea de rotație a Pământului și efectele gravitației pentru a prezice modul în care apa va fi ''redistribuită'' la nivel global.

''Acesta oferă, pentru fiecare oraș, o imagine ce indică care ghețar, pătură de gheață (și) calotă glaciară au o importanță deosebită'', au declarat oamenii de știință.

Instrumentul a fost realizat de cercetători de la laboratorul NASA Jet Propulsion Laboratory din California.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul ''Science Advances''.

"Pe măsură ce orașele și țările încearcă să construiască planuri pentru atenuarea inundațiilor, ele trebuie să privească circa 100 de ani în viitor și doresc să evalueze riscurile într-un mod similar cu cel al companiilor de asigurare", a notat cercetător-șef dr. Erik Ivins.

Iar acest nou instrument le oferă o cale prin care pot afla care suprafață înghețată reprezintă cel mai mare pericol.

Potrivit BBC, instrumentul sugerează că în Londra nivelul apei ar putea fi afectat în mod semnificativ de schimbările survenite în zona de nord-vest a calotei glaciare a Groenlandei. Pentru New York, cea mai mare îngrijorare o reprezintă porțiunile nordice și estice a întinderii de gheață.

Un alt om de știință, dr. Eric Larour, a declarat că trei procese importante au influențat ''amprenta nivelului mării'', modelul de schimbare a nivelului apei la nivel mondial. Primul dintre acestea este gravitația. ''Aceste (întinderi de gheață) sunt mase uriașe care exercită o atracție asupra oceanului'', a explicat Larour. ''Când gheața scade, acea atracție se diminuează, iar marea se va îndepărta de acea masă'', a adăugat el.

În mod similar acestei ''influențe de împingere și atracție'' a gheții, pământul de sub o pătură de gheață care se topește, ce fusese anterior comprimat de greutatea gheții, se extinde vertical.

Cel din urmă factor implică rotația planetei noastre. ''Pe măsură ce (Pământul) se rotește, acesta se clatină, iar odată cu schimbarea maselor de la suprafața sa, această mișcare suferă modificări. ''Și acest lucru, la rândul său, redistribuie apa pe Pământ'', a adăugat expertul.

Analizând fiecare dintre acești factori, oamenii de știință au reușit să realizeze acest instrument de prognoză specific unui oraș.

Citește și
colaj de fotografii cu virgil iantu
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
colaj de fotografii cu cristina ich si alex pirtuca
Cât a crescut fiul Cristinei Ich și a lui Alex Pițurcă. Noah are ochii albaștri ca un ocean și părul creț ca mama sa
Cât a crescut fiul Cristinei Ich și a lui Alex Pițurcă. Noah are ochii albaștri ca un ocean și părul creț ca mama sa
colaj de fotografii cu anamaria prodan
Anamaria Prodan a recunoscut de ce a pozat în reviste pentru adulți: "Toată lumea îmi spunea că nu am nevoie". Motivul ascuns
Anamaria Prodan a recunoscut de ce a pozat în reviste pentru adulți: "Toată lumea îmi spunea că nu am nevoie". Motivul ascuns
Mai multe articole

''Putem calcula sensibilitatea exactă — pentru un anumit oraș — a unui nivel al mării raportat la fiecare masă de gheață din lume'', a declarat dr. Larour pentru BBC News.

Avertisment de la GUVERN: „Evitați această zonă. Va ninge puternic și viscolit. Stratul de zăpadă va depăși jumătate de... BREAKING NEWS. S-a prăbușit UN AVION! Toți pasagerii aflați la bord AU MURIT. Accidentul s-a produs la periferia capital...
Parteneri
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie
În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.
Catine.ro
Ultimele știri