Antena Căutare

Presa straina: Romania a picat examenul CE pe justitie

Agentiile de presa si ziarele straine, care au comentat raportul Comisiei Europene pe tema justitiei, releva ca documentul este mult mai sever fata de Romania, decat fata de Bulgaria. Situatia ANI este, potrivit comentatorilor straini, cel mai important motiv al criticilor venite de la Bruxelles.

El Mundo


"La trei ani si jumatate dupa intrarea in Uniunea Europeana, Romania nu numai ca ramane impotmolita in coruptie, nepedepsire a delictelor si lipsa de eficacitate si transparenta a institutiilor, dar a pierdut si vointa politica de reforma. Comisia Europeana a zugravit un tablou deosebit de intunecat despre aceasta tara", scrie corespondenta ziarului.

"Institutiile de la Bruxelles au mustrat Romania si Bulgaria pentru lipsurile importante din domeniile luptei anti-coruptie si reformei judiciare. Romania este criticata in mod deosebit si acuzata de "vointa politica insuficienta pentru sustinerea procesului de reforma", releva agentia France Presse.
Agentia aminteste ca noua lege privind Agentia Nationala pentru Integritate, considerata la Bruxelles "un important pas inapoi", a fost invalidata de Curtea Constitutionala si va fi reexaminata.

New York Times noteaza ca, "pana de curand, oficialitatile europene erau mai ingrijorate de esecurile Bulgariei. Chiar saptamana trecuta, un raport separat asupra fraudelor sublinia ca Bulgaria ramane o problema serioasa... De aceasta data, principalul motiv al severitatii comisiei pare sa fie mania fata de eforturile de subminare a Agentiei Nationale de Integritate", adauga ziarul.

Cotidianul economic francez Les Echos, asemenea altor ziare, citeaza si reactia presedintelui Traian Basescu la raport. "Traian Basescu a recunoscut ca exista lipsuri, dar considera ca raportul exagereaza cand afirma ca Romania nu si-a respectat obligatiile fata de UE". "Potrivit unor analisti, coruptia ar putea duce la esecul acordului de ajutor de 20 de miliarde de euro, incheiat de Romania cu FMI", avertizeaza Les Echos.

Sursa: Jurnalul National

Diferendum pe malurile Dunarii: Un fluviu, niste lucrari si doua tari... Canicula continua sa faca victime in Europa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x