Antena Căutare

"Razboiul" politic de la Bucuresti pune in pericol pozitia Romaniei din Consiliul European

In urma luptelor politice de la Bucuresti, ce au culminat cu cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, Markus Ferber, seful deputatilor crestin-democrati germani CSU-CDU din Parlamentul European (PE), a declarat ca va propune procedura de suspendare a Romaniei din Consiliul European, pentru ca nu sunt respectate standardele „minime functionarii statului de drept”, potrivit Adevarul.

"Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu situatia din Romania. Ceea ce se intampla este impotriva spiritului si principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeana si institutiile europene pentru a face toti pasii necesari in vederea suspendarii voturilor Romaniei din Consiliul European, pentru lipsa asigurarii standardelor minime functionarii statului de drept", a declarat Ferber pentru cotidianul Adevarul.

De asemenea, Markus Ferber a precizat ca, in Germania, nerespectarea unei decizii a Curtii Constitutionale este de neconceput, iar procedura de suspendare a Romaniei din UE "va fi una usoara, fiind nevoie de vot in Parlamentul European".

Pe de alta parte, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, presedintele Comisiei de aparare din Budenstag (Parlamentul german), Susanne Kastner a cerut USL ca „justitia sa ramana independenta si sa bine sa respecte aceste reguli fiindca orice altceva inseamna un pas catre o directie gresita”.

Iar ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein a declarat, in discursul sau de la receptia de 4 iulie, ca pentru Romania este vitala continuarea reformelor institutionale, iar orice regres in acest sens va fi "sever pedepsit" de nemiloasele piete internationale.

"Continuarea reformelor institutionale este vitala, oricat de dificila poate parea, iar principalele partide din Romania par sa fie de acord ca este nevoie de acest lucru. Orice regres va fi sever pedepsit de nemiloasele piete internationale si toti romanii vor avea de suferit", a afirmat ambasadorul Gitenstein, exprimandu-si convingerea ca "romanii vor lupta sa apere" institutiile.

"In mijlocul acestei noi furtuni politice din Romania, multi ma intreaba care va fi viitorul acestei tari. Dumneavoastra creati acum tocmai acel tip de institutii, care le ofera romanilor puterea de a-si folosi talentul pentru a fauri aceasta natiune. Iar romanii incep sa constientizeze ca aceste institutii nu apartin unui anumit partid politic, ci poporului roman, si vor lupta sa le apere. Caci pericolul abuzului de putere la nivel central sau local exista intotdeauna. Si tocmai cetatenii acestei tari sunt cei care au de suferit atunci cand aceste institutii sunt puse in pericol. Natiunile care esueaza sunt cele ale caror institutii sunt slabe sau manipulate, cele in care statul de drept este banalizat. In cazul Romaniei, trainicia acestor institutii va decide daca prosperati si daca copiii vostri vor hotari sa traiasca aici", a mai spus ambasadorul american.

Presa internationala, despre suspendarea lui Basescu: Criza politica din Romania starneste preocupari in legatura cu sit... Dezastrul de la Fukushima a fost provocat de om, nu de natura!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x