Antena Căutare

Rusii au sarbatorit cu fast 70 de ani de la victoria de la Stalingrad

Rusia a sarbatorit, cu mare fast, 70 de ani de la victoria de la Stalingrad, repurtata de armata sovietica asupra Germaniei naziste si aliatilor sai. Orasul bataliei, numit astazi Volgograd, si-a reluat, pentru o zi, vechiul nume, iar Stalin a fost omagiat si in alte moduri pentru contributia sa la victorie.

Festivitatile din orasul redenumit Stalingrad au inceput cu o ampla parada militara la care au asistat, in ciuda ploii, mii de localnici, intre care numerosi veterani ai istoricei batalii.
Presedintele Vladimir Putin nu a fost prezent, iar in numele guvernului a luat cuvantul vicepremierul Dmitri Rogozin, cunoscut pentru orientarea sa nationalista. Putin a sosit mai tarziu in oras si a depus o coroana de flori la giganticul monument al Patriei Mame, o statuie de 85 de metri ridicata sub regimul sovietic.

Presedintele rus s-a intalnit, apoi, cu veterani de razboi. El a calificat batalia de la Stalingrad drept "un exemplu de eroism pentru intreaga lume" si "un simbol al marii victorii a soldatului sovietic eliberator".

“Patriotismul, dupa cum stim cu totii, nu este altceva decat iubirea de patrie. Fara aceasta, nicio tara nu poate exista. Ea, pur si simplu, se va dizolva, ca zaharul in aceasta ceasca de ceai”, a spus presedintele rus.

Partidul comunist si alte grupari de stanga au profitat de aniversarea bataliei pentru a incerca sa reevalueze personalitatea lui Stalin, ramas in istorie mai ales pentru crimele sale. Ele au scos pe strazi, la Volgograd si in alte orase, minibuze decorate cu chipul lui Stalin, care au transportat gratuit calatorii.

Festivitatile de ieri s-au incheiat cu un mare foc de artificii. Moment decisiv in evolutia razboiului, batalia de la Stalingrad a facut, in ambele tabere, ca si printre civili, doua milioane de victime. Intre ei, si foarte multi soldati romani.

Franta a legalizat casatoria intre homosexuali: Zeci de mii de opozanti ai masurii au iesit in strada... Agentia Spatiala Europeana vrea sa construiasca baze stiintifice pe suprafata Lunii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x