Antena Căutare

Schengen fara vize pentru albanezi si bosniaci

Statele UE si-au dat acordul pentru eliminarea vizelor cetatenilor albanezi si bosniaci la calatoriile in cele 25 de state membre Schengen. Decizia intra in vigoare incepand de la jumatatea lunii decembrie, cu posibilitatea revocarii in caz de probleme, si ii vizeaza doar pe albanezii si bosniacii care poseda pasapoarte biometrice, informeaza AFP.

Decizia a fost luata in unanimitate in cursul reuniunii ministrilor de Interne din cadrul UE reuniti la Bruxelles, a declarat secretarul de stat belgian responsabil de Imigratie, Melchior Wathelet.

"Este o zi istorica pentru Albania si Bosnia", a declarat comisarul UE pentru Securitate, Cecilia Malmström.

Acordul a fost conditionat de posibilitatea "suspendarii rapide" a acestei masuri in cazul problemelor, precizeaza surse diplomatice. Aceasta dispozitie a fost introdusa la cererea Germaniei, Frantei si Olandei pentru a se evita problemele intampinate cu Serbia si Macedonia.

In momentul in care UE a eliminat vizele pentru Serbia si Macedonia (in decembrie 2009), Germania, Belgia, Suedia si Olanda s-au confruntat cu numeroase solicitari de azil din partea sarbilor si macedonenilor, in special de etnie roma. Posibilitatea reintroducerii vizelor in cazul unor probleme nu era prevazuta pana acum.

Cecilia Malmström a admis ca exista preocupari provocate de afluxul de solicitari de azil, cerand Bosniei si Albaniei sa ia masuri pentru a se evita acest fenomen.

Guvernele statelor europene au cerut Comisiei Europene sa se asigure ca vor fi continuate reformele in tarile care beneficiaza de eliminarea vizelor.

"Accesul la Spatiul Schengen depinde de progresele realizate in aplicarea reformelor majore in domenii precum consolidarea statului de drept, combaterea infractionalitatii, coruptiei si imigratiei clandestine si consolidarea capacitatilor administrative in materie de control al frontierelor si securizare a documentelor", se arata in declaratia comuna.

Sursa: Jurnalul National

Luare de ostatici la un sediu BMW din Franta... Un hacker roman a spart site-ul Fortelor navale britanice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x