Antena Căutare

Slovenia ar putea bloca aderarea Croatiei la UE

Slovenia a anuntat ca nu va ratifica tratatul de aderare a Croatiei la UE pana cand nu va fi incheiat un acord intre cele doua foste state iugoslave privind depozitele bancare, informeaza AFP.

"Doar dupa ce va fi rezolvat contenciosul, in conformitate cu dreptul international, vom fi dispusi sa incepem procedura de ratificare a aderarii Croatiei la UE", a declarat presedintele unei comisii parlamentare si membru al coalitiei de centru-dreapta aflata la putere in Slovenia, Jozef Horvat. El a cerut "conducerii croate sa isi onoreze angajamentele internationale, in special un acord privind negocierile sub supervizare internationala in vederea repartizarii proprietatilor fostei Iugoslavii, precum si alte angajamente asumate in cursul negocierilor de aderare la UE".

Peste 130.000 de croati au asigurat ca au depus 160 de milioane de euro (207 milioane de dolari) in banca slovena Ljubljanska Banka inainte de destramarea fostei Iugoslavii, in 1991. Totusi, in scopul de a se asigura de aderarea sa la UE, Zagrebul a consimtit sa rezolve aceasta problema prin intermediul negocierilor sub supervizare internationala, mai degraba decat prin intermediul discutiilor bilaterale.

Pentru a gasi o solutie la acest litigiu, expertii in domeniul bancar din cele doua tari, respectiv France Arhar pentru Slovenia si Zdravko Rogici pentru Croatia, s-au intalnit in august si la inceputul acestei saptamani, dar nu au reusit sa ajunga la un acord.

Intrarea Croatiei in UE trebuie ratificata de toate tarile membre pentru a se produce asa cum a fost prevazut, in 2013.

Distanta oficiala dintre Pamant si Soare, stabilita de UAI: 149.597.870.700 de metri... Vocea Rusiei: Basescu incearca reanexarea Republicii Moldova prin acordarea de pasapoarte moldovenilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x