Antena Căutare

Spaniolii au sarbatorit Ziua Nationala sub semnul austeritatii

In Spania, chiar si Ziua Nationala a fost sarbatorita, anul acesta, sub semnul austeritatii. Bugetul defilarii militare a scazut la o treime fata de anii trecuti, asa ca tancurile si celelalte blindate au lipsit, iar parada aviatica a fost redusa la minimum. Ca in fiecare an, parada a inceput cu inaltarea drapelului national, salutat de regele Juan Carlos, in uniforma de capitan-general al armatei terestre, si de printul mostenitor Felipe. Un regiment de garda a tras salve de salut, iar patrula militara de acrobatie a asternut pe cer culorile nationale spaniole.

Aceasta a fost, insa, singura prezenta a aviatiei la parada. Nu au mai evoluat nici avioane de lupta sau elicoptere, nici parasutisti. Iar la defilarea terestra au participat doar 2600 de militari, cu 400 mai putini decat anul trecut.

Prim-ministrul Mariano Rajoy, care a asistat la prima sa parada de la preluarea functiei, a fost primit intr-o tacere deplina, fara huiduielile cu care era "salutat" fostul premier Zapatero. Ziaristii au fost intrigati sa constate ca fiica regelui, infanta Elena, nu s-a aflat in loja regala, ci in tribuna politicienilor, alaturi de seful opozitiei.

Cu toata austeritatea, parada nu a fost lipsita de momente pitoresti. Legiunea Straina a defilat cu traditionalul sau pas rapid, urmata de mascota sa, un berbec.

Si, in lipsa tancurilor, trecerea escadroanelor de calarie i-a incantat, ca intotdeauna, pe rege si pe toti cei prezenti. Poate pentru a arata ca si el se supune austeritatii, suveranul si-a trecut in revista trupele pe jos si nu in masina, desi se vedea ca simte, inca, urmarile operatiei la genunchi de anul trecut.

Ziua nationala a Spaniei sarbatoreste prima debarcare a lui Cristofor Columb in America si este celebrata, ca "zi a Hispanitatii", in multe tari ale lumii, cu sau fara austeritate.

Lupte de strada intre simpatizantii puterii si ai opozitiei la Cairo: Cel putin 100 de raniti!... Orasul italian Napoli a fost paralizat de inundatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x