Antena Căutare

SPECIAL / Funeraliile presedintelui Poloniei

Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, si sotia sa, Maria, sunt inmormantati astazi la Cracovia, in cadrul unei ceremonii de amploare, la care participa mai multi lideri politici, printre care si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Coloana cu sicriele lui Lech Kaczynski si al Mariei Kaczinska a plecat de la Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul din Varsovia in aceasta dimineata. Cortegiul a ajuns la aeroport dupa cateva zeci de minute iar la 9.30, ora Romaniei, avionul militar a decolat spre Cracovia.

Apoi, sicriele au fost depuse in catedrala Sfanta Maria din centrul Cracoviei, drumul de la aeroport pana la catedrala fiind presarat cu flori de miile de oameni veniti sa conduca pe ultimul drum cuplul prezidential polonez, ucis in tragicul accident aviatic de la Smolensk.

Inmormantati in "Panteonul polonez"
Presedintele Lech Kaczynski si sotia sa vor fi inmormantati, la Cracovia, in cripta castelului Wawel - locul de veci al mai multor regi si eroi nationali polonezi.

Liturghia funerara este programata, la ora 15.00, ora Romaniei, in catedrala Sfanta Maria din centrul Cracoviei. Serviciul religios va fi oficiat de mai multi cardinali si episcopi, asistati de un preot roman aflat la studii in Polonia.

Cu o istorie de o mie de ani, castelul din Cracovia si catedrala din incinta sa sunt, pentru orice iubitor de arta, un tezaur cultural nepretuit.

Pentru polonezi, insa, catedrala inseamna mult mai mult de atat. Incepand cu secolul al paisprezecelea, criptele catedralei au fost principalul loc de inmormantare al regilor Poloniei. Iar dupa ce tara a fost sfartecata de cele trei mari puteri vecine - Rusia, Prusia si Austria - aici au fost aduse ramasitele pamantesti ale unor eroi si artisti nationali, pentru a pastra viu spiritul patriotic. Traditia s-a pastrat si dupa renasterea Poloniei, in urma primului razboi mondial.

Catedrala din Cracovia adaposteste mormintele a doi sfinti polonezi: martirul Stanislaw, episcop al orasului in secolul al unsprezecelea, si regina medievala Hedwiga. Alaturi de ei se odihnesc alti 16 suverani, intre care Ioan Sobieski, considerat salvatorul Vienei de invazia otomana, in 1683. Maresalul Jozef Pilsudski, intemeietorul Poloniei renascute in 1919, si generalul Wladyslaw Sikorski, conducatorul polonezilor din exil in cel de-al doilea razboi mondial, sunt si ei inmormantati aici. Sarcofagul sotilor Kaczynski se afla alaturi de cel al maresalului Pilsudski.

Caracterul sacru al catedralei de la Wawel a facut sa apara voci care au sustinut ca, in pofida meritelor sale indiscutabile, presedintele Kaczynski n-ar fi totusi demn sa intre in acest panteon national. Dar protestele, care luasera la un moment dat amploare, s-au risipit in ultimele zile.


Cutremur de 6,3 grade in Papua-Noua Guinee... Rusia: Putin da buzna in farmacii, la controale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x