Antena Căutare

Statele Unite au restituit Egiptului un sarcofag furat care a fost expus la Metropolitan Museum din New York

Autorităţile americane au restituit Egiptului, miercuri, un sarcofag cumpărat de Metropolitan Museum din New York în 2017, potrivit AFP.

Autorităţile americane au restituit Egiptului, miercuri, un sarcofag cumpărat de Metropolitan Museum din New York în 2017, potrivit AFP.

Acest sicriu de aproape 1,80 metri, împodobit cu aur fin, a fost fabricat pentru Nedjemankh, preot al zeului Heryshef. Reprezintă piesa centrală a unei expoziţii la MET care i-a purtat numele şi care a fost întreruptă în februarie. Obiectul a fost livrat de muzeu procurorului din Manhattan.

O anchetă condusă în parteneriat de autorităţile americane, egiptene, germane şi franceze a stabilit că sarcofagul a fost furat din Egipt în 2011.

În timpul unei conferinţe de presă care a avut loc în prezenţa ministrului egiptean al Afacerilor Externe, miercuri, procurorul a indicat că ancheta a dezvăluit "neconcordanţe flagrante legate de vânzare". Sarcofagul a apărut pentru prima dată la puţin timp după plecarea preşedintelui Hosni Moubarack. "Ar trebui să fie un semnal de alarmă", a estimat procurorul.

Responsabili din muzeu, citaţi de The New York Times, au indicat că sarcofagul a fost achiziţionat în 2017 pentru aproape 4 milioane de dolari (3,5 milioane de euro) de la un dealer de artă din Paris.

Muzeul egiptean din Cairo, care deţine piese antice inestimabile, a fost jefuit în ianuarie 2011, în momentul în care au izbucnit violenţe între forţele de ordine şi protestatarii care cereau plecarea fostului preşedinte Hosni Mubarack în Piaţa Tahrir din apropiere.

Sursa : news.ro

Incendiu într-o uzină Seveso la Rouen; locuitorii a 12 comune, îndemnaţi să rămână acasă... Tête-à-tête Trump-Zelenski tragicomic la New York...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x