Antena Căutare

Statele Unite, la trei zile de faliment?

Statele Unite se afla intr-un moment foarte delicat din punct de vedere economic, fiind doar la trei zile distanta de intrarea in faliment. Statele Unite au datorii de circa 14.300 de miliarde de dolari si clasa politica negociaza cresterea plafonului de indatorare cu alte cateva mii de miliarde de dolari.

Astfel, cea mai mare economie din lume este la un pas de dezastru. Dar tara a fost, la un moment dat, lipsita de orice griji din acest punct de vedere. Statele Unite au reusit o singura data in istorie sa ajunga la zero datorii, la sfarsitul mandatului de sase ani al presedintelui Andrew Jackson, inaintea Razboiului Civil.

Chadwick Matlin, jurnalist independent, noteaza intr-o opinie pentru agentia Reuters ca, in ritmul actual al discutiilor, SUA risca sa aiba mai mult de un plan de reducere a cheltuielilor pentru fiecare 1.000 de miliarde de dolari datorie.

"Chiar si cele mai austere propuneri ar lasa Statelor Unite datorii de circa 5.000 de miliarde de dolari, iar planul cu cele mai mari sanse de a fi aprobat presupune scaderea pasivelor la peste 10.000 de miliarde de dolari. Undeva, Andew Jackson da din capul scheletic, enervat ca niste americani risipitori i-au stricat mostnirea", mai comenteaza jurnalistul.

"E adevarat, datoriile Statelor Unite se ridicau la acel moment la circa 58,4 milioane de dolari. Insa, sase ani mai tarziu, Statele Unite raportau un plus de 440.000 de dolari in conturi. Principalele puncte cheie care au facut posibil acest fapt au fost: un aparat de stat redus, mutarea fortata a zeci de mii de indieni si tarife comerciale atat de ridicate incat tara a fost aproape de destramare, situatie usor de copiat in 2011", mai comenteaza Matlin.

In 1835, la finalul mandatului, Jackson a lãsat Statele Unite fãrã datorii. "Liberi de datorii si in pace cu restul lumii", a scris acesta Congresului.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

Permis de munca, pentru romanii din Spania!... Siria: Operatiune sangeroasa a armatei, soldata cu zeci de morti si raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x