Antena Căutare

Trasnistria, motiv de santaj facut de Berlin fata de Moscova pe tema securitatii europene

Initiata de presedintele rus Dmitri Medvedev, ideea de securitate europeana a produs deja primele reactii in cadrul Uniunii Europene. Tonul dialogului pe axa UE – Kremlin l-a dat chiar Angela Merkel (foto). Imediat, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, Rusia a avut o reactie de conciliere. "Uniunea Europeana poate participa la actiunea de pacificare din regiunea Transnistreana". citeaza Itar-tass o declaratie a oficialului rus

"Numai in cazul in care Rusia va indeplini conditiile Berlinului, Europa va discuta cu Moscova problema securitatii europene, in cadrul Comitetului Rusia - UE", scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta, care reproduce o declaratie facuta de Angela Merkel. "Haideti sa solutionam problema cu retragerea trupelor ruse din Transnistria, din cauza careia nu functioneaza Tratatul privind limitarea fortelor conventionale in Europa si nu exista incredere in regiunea Marii Negre, iar apoi ne vom intelege asupra arhitecturii comune de securitate", le-a transmis rusilor si politologul Alexander Rahr in urma Memorandumului semnat pe 5 iunie de catre Medvedev si Merkel. Anterior acestor declaratii, cancelarul german Angela Merkel i-a promis premierului Vlad Filat, in cadrul unei intrevederi, ca se va implica mult mai mult in problema conflictului transnistrean.

Reactii fata de aceasta problema vin si de la Bucuresti. Alina Inayeh, directoarea Fondului German Marshall din Bucuresti, spune: "Indeplinirea cerintelor, inaintate de Berlin ar demonstra cat de serioase sunt intentiile Rusiei in a colabora eficient cu Uniunea Europeana". Numai in acest caz exista sanse ca, in timp, Consiliul NATO - Rusia sa fie inlocuit cu Comitetul UE - Rusia.

Moscova nu a ramas fara reactie la solicitarea Berlinului. „Constienti ca trebuie sa joace o carte buna in aceasta problema, propusa chiar de Medvedev, tonul a fost unul moderat", spune Nezavisimaia. De altfel, Serghei Lavrov a deschis usa destul de larg acestei discutii. Ministrul de externe rus i-a rechemat pe europeni la dialog, reamintindu-le ca pasul putea fi realizat inca de acum cativa ani: "Daca UE nu ar fi rupt in 2003 semnarea memorandumului Kozak, ar fi fost deja in Transnistria". Pe acelasi ton cu Lavrov a vorbit si Serghei Mironov, presedintele Consiliului Federatiei al Adunarii Federale a Rusiei: „Am putea sa fim deacord ca armata rusa din Transnistria sa fie inlocuita cu un centru european pentru pregatirea fortelor pacificatoare sau salvatorilor pentru statele CSI, sub egida Statelor Unite ale Americii si Federatiei Ruse".

Doar oficialii transnistreni nu par incantati de ideea ca armata rusa sa plece de pe teritoriul lor. Asa-numitul ministru de externe al Transnistriei, Vladimir Yastrebciak, a declarat dupa Memorandumul semnat intre Rusia si Germania ca „suplimentarea trupelor rusesti in regiune este un lucru care se impune". In prezent, pe teritoriul transnistrean se afla circa 1500 de soldati din fosta Armata a 14-a a URSS.

Articolul continuă după reclamă

Pe 5 iunie 2010 s-a lansat ideea realizarii Comitetului Rusia - UE. Acest lucru s-a produs in timpul unei intalniri, la Meseberg, intre cancelarul german Angela Merkel si presedinte rus Dmitri Medvedev. Tot atunci a fost semnat si s-a convenit ca noul organ se va ocupa si de problema transnistreana.

Sursa: jurnalul.ro

Republica Moldova: 28 iunie, desemnata ziua comemorarii victimelor ocupatiei sovietice din 1940... Printul William devine membru al Societatii Regale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x