Antena Căutare

VIDEO! Insula Kiribati, sub ape din cauza incalzirii globale. Autoritatile vor sa mute populatia in Fiji

Incalzirea globala afecteaza tot mai multe insule din Arhipelagul Pacific. Topirea ghetarilor a dus la cresterea nivelul apei oceanului, iar plajele au fost inundate. Una dintre cele mai afectate insule este Kiribati. Autoritatile se gandesc sa mute populatia din aceasta insula in Fiji, relateaza AFP.

Presedintele Anote Tong a declarat in cadrul unei sedinte de Guvern ca a elaborat un plan in acest sens, prin care incearca sa achizioneze 6000 de acri din insula Fiji. Tong a spus ca zona vizata este una fertila, iar pretul de cumparare este de aproximativ 9,6 milioane de dolari. Chiar si asa, presedintele spera sa se gaseasca o solutie pana la urma si sa nu fie nevoie de mutarea populatiei.


"Inca speram ca situatia sa se rezolve, dar daca va fi necesar o vom face. Asa putem asigura o viata linistita generatiilor urmatoare. Pentru ei devine o problema de supravietuire", a spus presedintele Anote Tong.

Mai multe sate sunt deja sub ape, iar locuitorii au fost nevoiti sa se mute. Apa oceanului s-a inflitrat si in apa potabila, iar copacii si culturile au fost distruse.

Oamenii de stiinta estimeaza ca nivelul oceanului creste cu aproximativ doi milimetri in fiecare an si nu este exclus ca rata sa fie tot mai mare din cauza schimbarilor climatice.

Insula Fiji este populata de aproximativ 850 000 de persoane si se afla aproximativ 2 kilometri sud de Kiribati. Furnizarea unor de terenuri pentru locuitorii din Kiribati ramane totusi incerta. Presedintele Anote Tong a declarat ca asteapta aprobarea parlamentului pentru achizionarea de terenuri, inainte de a purta discutii cu oficialii din Fiji.

Obiective spatiale: Rusii vor sa ajunga pe Venus si Jupiter pana in 2030... HRW: Drumurile refugiatilor sirieni, minate de fortele lui Assad...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x