Antena Căutare

VIDEO! Spania, zguduita de cutremur. MAE anunta ca nu sunt romani printre victime

Cel putin opt oameni au murit in urma cutremurului care a devastat, ieri seara, orasul Lorca din sud-estul Spaniei. Bilantul este inca provizoriu, dupa ce, anterior, se anuntase ca seismul a facut zece victime. Multe cladiri din oras s-au prabusit si, din ce spun autoritatile locale, 10.000 de oameni au fost evacuati. Potrivit unor surse diplomatice, in Lorca locuiesc peste o mie de romani.

MAE: Niciun roman nu se afla printre victimele cutremurelor din Spania

Niciun cetatean roman nu se afla printre victimele provocate de cele doua cutremure resimtite ieri in provincia Murcia din Spania, anunta Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti. Tot MAE precizeaza faptul ca deocamdata nu exista informatii cu privire la nationalitatea tuturor persoanelor ranite in cutremur, iar autoritatile romane asteapta detalii din partea spaniolilor in cea de-a doua parte a zilei.

In regiunea Murcia sunt rezidenti aproximativ 12.750 de cetateni romani, iar in localitatea Lorca, cea mai afectata de cutremur, locuiesc aproximativ 1.100 de cetateni romani.

Cel mai grav cutremur din ultimii 50 de ani in Spania

Prin numarul victimelor, cutremurul a fost cel mai grav din Spania, din ultimii 50 de ani. Panica a pus stapanire pe orasul Lorca, unde traiesc aproape 100.000 de oameni, mai ales dupa ce turnul unei biserici s-a naruit chiar in fata camerelor de televiziune.

Orasul a fost, de fapt, lovit de doua cutremure succesive. Niciunul nu a fost foarte puternic, dar pagubele au fost amplificate de adancimea mica a focarului seismic.

Primul cutremur, cu magnitudinea de 4,5, a avut loc dupa amiaza, in regiunea Murcia, unde locuiesc peste 12 mii de romani si nu a provocat pagube. Cel de-al doilea, mai puternic, de 5,2 pe scara Richter a facut insa victime. S-a produs la ora locala 18.47, adica 19.47, ora Romaniei si a distrus mai multe cladiri din Lorca. Seismul a fost resimtit si aici, la Madrid, unde sunt doua sute de mii de romani.

Cutremurul a fost simtit, de asemenea, in provinciile Andaluzia si Valencia.

"Primul a fost asa, pasager, s-a simtit asa, putin, s-a zguduit casa. Al doilea a fost mai intens", a povestit prin telefon Luminita Neagoe, o romanca care traieste in regiunea Murcia.

Numeroase fatade si chiar cladiri intregi din Lorca s-au prabusit, iar masinile parcate au fost ingropate sub daramaturi. Localnicii se aflau in stare de soc pe strazi: unii si-au pierdut casele, iar altii se temeau de un nou seism.

"Nici nu stim daca ne mai putem intoarce acasa. Este un dezastru. Stam aici si asteptam sa vedem daca nu mai vine unul, si mai puternic", a mai spus o localnica.

Printre victimele inregistrate pana acum se numara un adolescent si o femeie insarcinata. Cateva zeci de oameni sunt raniti, iar trei sunt in stare grava. Unul din spitalele orasului a fost, si el, avariat serios in urma cutremurului, iar pacientii au fost evacuati.

Premierul spaniol a trimis o unitate militara in ajutorul sinistratilor si se va afla, astazi, la locul catastrofei.



Foto: EPA/Intact Images

VIDEO! Un barbat a supravietuit dupa ce o teava metalica i-a strapuns capul... Un slovac ce voia sa fie canibal a fost arestat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x