Antena Căutare

Zeci de chinezi au protestat la Bucuresti, impotriva Japoniei. Cei doi giganti asiatici sunt aproape de un conflict armat

China si Japonia au ajuns la cutite din cauza unor insule nelocuite, dar cu resurse naturale foarte importante, iar conflictul dintre colosii Asiei a incins spiritele si la Bucuresti.

Zeci de chinezi au protestat in Piata Victoriei, furiosi ca Japonia ar vrea sa cumpere arhipelagul revendicat si de tara lor. Proteste similare au avut loc in toata lumea, iar relatiile dintre cele doua tari s-au racit alarmant. Chinezii care au protestat in Capitala nu si-au ascuns furia fata de Japonia. Au calificat drept jignitoare declaratia oficialului nipon, care a spus ca tara lui va cumpara insula pe care China o considera teritoriul sau.

Proteste similare au avut loc ieri in toate colturile lumii.

"Vrem sa transmitem un mesaj clar catre guvernantii japonezi, prin intermediul acestui protest! Vrem sa le spunem ca insula Daioyu apartine in totalitate si in mod legal chinezilor! Greselile facute de ei in aceste saptamani sunt complet inacceptabile si ilegale!", a declarat organizatorul protestului din Columbia, Kae Fu.

Declaratia japoneza a provocat foc si para in toata China. Sute de mii de protestatari au ajuns sa ceara chiar si sa se declare razboi Japoniei.
Desigur, astfel de proteste sunt inabusite in China inca din momentul in care incep. Nu le place revarsarea publica a furiei, dar acum e o situatie diferita. E o situatie care implica Japonia, cu un sentiment nationalist puternic.

In ton cu poporul, Guvernul chinez este extrem de taios cu Japonia.

"China, astazi, nu mai este genul de tara care sa fie calcata in picioare. Guvernul si poporul chinez nu vor permite ca pamantul tarii sa fie invadat. Actiunea ilegala a Japoniei de a cumpara insula nu este acceptabila si nu va fi permisa!", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Chinez de Externe, Hong Lei.

Pe mare, China si-a trimis flota ca sa faca o demonstratie de forta in fata Japoniei. Pana si echipa de badminton a Chinei a plecat din Japonia, de la un turneu.
Intr-o asemenea conjunctura, japonezii aflati in China se simt in mare pericol, asa ca au plecat acasa. Firmele nipone au incetat lucrul si asteapta sa treaca "furtuna".

FOTO: EPA / Intact Images

Pakistan si Bangladesh au restrictionat accesul la Youtube, pentru a opri "valul de violente" din lumea musulm... Oficial: Siria va folosi arme chimice impotriva propriei populatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x