Antena Căutare

"Zidurile și podeaua erau acoperite de sânge" Mărturisiri cutremurătoare ale victimelor atacurilor teroriste din Sri Lanka

Ceea ce trebuia să fie o duminică de Paști liniștită, s-a transformat într-o tragedie sângeroasă, atunci când opt bombe au explodat în diferite biserici și hoteluri din Sri Lanka.

Mărturisiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor tragediei din Sri Lanka: " Pereții și podeaua erau acoperite cu sânge. Ne vedeam moartea cu ochii, era haos total. Este îngrozitor să vezi copii acoperiți de sânge"

Ceea ce trebuia să fie o duminică de Paști liniștită, s-a transformat într-o tragedie sângeroasă, atunci când opt bombe au explodat în diferite biserici și hoteluri din Sri Lanka.

Bilanțul atacului este de cel puțin 321 de morți și 500 de răniți, potrivit estimărilor făcute în această marți.

Autoritățile acestei țări asiatice au declarat că, deși 24 de persoane sunt reținuți, nu au încă un răspuns concludent despre inițiatorii atacurilor. La scurt timp, acestea au fost atribuite unui grup local de jihad, numit Organizația Națională de Monoteism, care a acționat, conform informațiilor oficiale, cu sprijinul unei rețele internaționale.

Mai mulți martori care au trăit coșmarul atacurilor teroriste, au descris groaza care s-a lăsat peste locuitorii acestui oraș.

Julian Emmanuel, un medic de 48 de ani care a crescut în Sri Lanka și locuiește acum în Surrey, Marea Britanie, împreună cu soția și copiii săi se afla în această perioadă a sărbătorilor în Colombo, capitala țării, pentru a-și vizita unele dintre rudele care mai trăiesc în oraș.

Ei dormeau în camera lor la Cinnamon Grand Hotel din Colombo, când una dintre bombe a explodat."Ne aflam în camera noastră și am auzit o explozie mare care a zdruncinat camera. Cred că a fost în jurul orei de 8:30 dimineața", spune el. "Apoi ne-au dus în holul hotelului, unde ne-au cerut să evacuăm partea din spate și atunci am văzut victimele fiind duse la spital și de asemenea am văzut daunele produse la hotel".

Țara a fost devastată decenii întregi din cauza conflictelor dintre grupurile etnice Sinhalese și Tamil, dar situația a rămas relativ pașnică din 2009.

"Copii mei (11 și 7 ani) nu au văzut niciodată războiul, nici soția mea, este foarte dificil pentru ei în aceste momente. Este foarte trist, am crezut că Sri Lanka a lăsat toate aceste violențe în urmă, dar acum este trist să vedem că s-au întors".

O altă supraviețuitoare a atacului sângeros a declarat că: "Am fost în șoc, îmi căutam fiica, dar când am găsit-o, nu m-a putut recunoaște. Nu știa cine era mama ei. Mi-a spus doar atât: "Dumnezeu m-a salvat."

În aceste momente, oamenii sunt disperați și cer ajutoare din toate părțile pentru oamenii răniți, care se află în stare gravă în spitale. Aceștia au nevoie de sânge și de sprijin din partea comunității.

Un martor a declarat că această tragedie a avut un efect neașteptat, iar în spatele acestei nenorociri s-a putut observa un spirit puternic de comunitate: "Toți aveau doar o singură intenție și anume să le ajute pe victime, indiferent de religie sau rasă. Oamenii s-au ajutat reciproc să completeze formularele cu detaliile solicitate".

"Erau sânge peste tot"

Kieran Arasaratnam, profesor la Colegiul Imperial London Business School, locuia la hotelul Shangri-La, al cărui restaurant de la etajul doi a fost distrus de una dintre bombe.
Arasaratnam, un cetățean din Sri Lanka, care s-a mutat în Marea Britanie ca refugiat în urmă cu 30 de ani, a vizitat țara pentru a se implica la inițierea unei afaceri. El se afla în camera lui când a auzit un sunet pe care îl descrie drept "tunet".

Bărbatul a povestit pentru BBC că a început să alerge de la etajul 18 până la parter, în mijlocul unor scene de teroare.

"Toată lumea era disperată, ne vedeam moartea cu ochii, a fost haos total", a spus el. "M-am uitat la camera din dreapta și acolo era sânge peste tot."

"Toată lumea alerga, iar mulți oameni nu știau ce se întâmplă. Oamenii aveau sânge pe hainele lor și cineva fugea cu o fată spre o ambulanță. Pereții și podeaua erau acoperite cu sânge. Mirosul de sânge se simțea peste tot, erau persoane rănite care aveau nevoie de îngrijiri urgente. Este îngrozitor să vezi copii acoperiți de sânge."

Video. Imagini șocante! Un bloc cu 4 etaje din Istanbul s-a prăbușit sub ochii proprietarilor! Ce spun autoritățile și c... Franța este în stare de alertă! Mai mulți oameni, luați ostatici de un individ înarmat. Sute de polițiști au fost mobili...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x