Antena Căutare

"Ziua furiei" in Yemen: Mii de oameni protesteaza in centrul capitalei

Asemenea tunisienilor si egiptenilor, mii de oameni au iesit in strada in capitala Yemenului, astazi, in ceea ce au denumit "ziua furiei". Protestatarii scandeaza impotriva guvernului, reclamand saracia din tara, o parte dintre ei cerand plecarea presedintelui.

Oamenii si-au manifestat intentia de a-si organiza mitingul in Piata Tahrir, corespondentul pietei cu acelasi nume din Cairo, care a reprezentat punctul principal in care egiptenii au cerut demisia presedintelui Mubarak. Nu se cunoaste daca in mod spontan, sau la ordinele puterii, dar piata a fost ocupata inainte de sosirea protestatarilor, de simpatizanti ai guvernului si sutinatori ai presedintelui Saleh, scrie The Daily Telegraph.

Ali Abdullah Saleh a incercat mai multe variante pentru a preveni o desfasurare a evenimentelor dupa modelul Tunisia sau Egipt. Dupa ce a anuntat ca nu mai candideaza pentru un nou mandat, presedintele a declarat ca va renunta si la modificarea constitutiei care i-ar fi permis sa ramana in functie pe viata. El a marit salariul militarilor si le-a promis studentilor ca nu vor fi obligati sa isi platesca taxele de scolarizare anul acesta. Ca o ultima concesie el si-a luat angajamentul ca nu se va implica in alegerile din 2013 pentru a-i preda puterea fiului sau.

Totusi, masurile luate de presedinte nu au convins liderii opozitiei sa indemne populatia sa renunte la proteste, iar oamenii au iesit in strada. Cele doua miscari, pro si anti guvern s-au desfasurat in mod pasnic, desi este cunoscut faptul ca o mare parte din populatia Yemenului detine arme de foc.

Contextul in care au aparut demonstratiile din Yemen poate reprezenta un motiv serios de ingijorare pentru Statele Unite si alte tari amenintate de gruparea terorista al-Qaida.

Yemen, care este cea mai saraca dintre tarile arabe, se confrunta cu o rebeliune in zona de nord si cu intentii de secesiune in fostul teritoriu independent din sud. Lipsa capacitatii de a impune legea in teritoriu a fost folosita de liderii al-Qaida pentru a se refugia in zone necontrolabile ale Yemenului.

Reteaua terorista ar putea beneficia de pe urma instabilitatii din Yemen, folosindu-se de liderii triburilor din nord pentru a-si creste influenta in Peninsula Araba, una dintre implicatiile directe ale acestei influente ar fi folosirea Yemenului pentru a vecinii acestei tari, cum ar fi Arabia Saudita.

Sursa: Jurnalul National

Pretul petrolului a sarit de 102$/baril pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu... The Telegraph: Britanicii se tem ca datele lor personale vor ajunge pe mana politistilor romani corupti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x