- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Pe 10 aprilie 1912, ”Titanic”, cel mai mare și mai luxos vapor construit vreodată, pleacă din portul Southampton cu destinația New York în ceea ce va fi, din păcate, prima și ultima sa călătorie. La bordul pachebotului se află 2.344 de suflete. John Jacob Astor al IV-lea, una dintre cele mai bogate persoane din lume, cumpără tichetul cu numărul 17.754 și, dimpreună cu a sa soție, Madeleine, gravidă, urcă pe punte la Cherbourg, în Franța. Avea să piară în tragedie, iar în jurul dispariției sale se croșetau zeci de legende
John Jacob Astor al IV-lea era, la acel moment, unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă. La nici 50 de ani, păstorea o avere estimată atunci, în 1912, la 87 de milioane de dolari, undeva pe la două miliarde în banii de astăzi. Era cel de-al cincilea fiu al lui William Backhouse Astor Jr., industriaș, colecționar și proprietar de cai de curse, nepot al lui Jacob Astor, unul dintre cei mai potenți oameni din punct de vedere financiar pe care i-a cunoscut această planetă, care începuse a face bani în industria pielăriei. După o căsnicie eșuată cu Ava Lowle Willomg, se luase cu Madeleine Talmage Force, o fetișcană de numai 18 primăveri. Povestea făcuse valuri, se refugiaseră într-o lună de miere prelungită, prin Egipt, pentru a lăsat spiritele să se liniștească: între ei era, totuși, o diferență de 29 de ani...
John, colonel, după ce a luptat în războiul din 1898
John Jacob Astor al IV-lea era un tip ”cool”, citit, cult. Scrisese ”O călătorie spre alte lumi” (1894), o nuvelă ce descria viața pe Saturn ori Jupiter în jurul anului 2.000, inventase o frână de bicicletă, lucrase pentru a îmbunătăți calitatea cauciucurilor pentru mașini, inaugurase, în 1897, ”Astoria”, cel mai luxos hotel din lume, luptase în războiul hispano-american din 1898. Viețuia în buricul New York-ului, cu o deschidere de o milă și jumătate la râul Hudson.
În aprilie 1912, John și Madeleine (gravidă în patru luni) se află în Franța, urmând a se reîntoarce în SUA. ”Titanic” pleacă, pe 10 aprilie 1912, acum 106 ani, din Southampton. Ajunge pe țărmul Franței, ”SS Nomandic” duce pasagerii la bord. Magnatul are biletul 17.754, ocupă cabinele C-47, C-62 și C-64, alături de ”Kitty”, câinele din rasa Airedale. Pe 14 aprilie 1912, la 23.40, luxoasa mașinărie (ancora sa fusese trasă de 20 de cai) lovește aisbergul. Astor nu doarme. Citește ceva, în cabina sa, iese pe punte, să ”investigheze”. Află, la prima mână, că incidentul nu e grav, că vasul își va putea continua, nestingherit, călătoria. Imediat, însă, sunt chemați în sala de sport și rugați să-și pună vestele de salvare. Madeleine ajunge în barca numărul 4, una dintre primele lansate la apă, în jurul orei 1.55. John rămâne, alături de cățelușa ”Kitty”, pe puntea B. De aici, magnatul trece pe ”A”, unde ajută la desfacera bărcii pliabile B. Mecanismul acesteia, se despinde și cade cu zgomot. Este unul dintre ultimele momente în care industriașul este văzut în viață. Corpul său avea să fie recuperat abia peste o săptămână de la tragedia ce curma viețile a 1.514 pasageri. Pe 22 aprilie, cadavrul este văzut de marinarii de pe ”CS Mackay-Bennett”. Este recunoscut după inițialele ”J.J.A.” de pe manșeta cămășii, fiind înmormântat în mauseoleul familiei din cimitirul ”Trinity” din Manhattan, New York, pe 1 mai 1912. Fiul său, John Jacob Astor al VI-lea vine pe lume pe 14 august 1912. Soția, Madeleine, căsătorită, apoi, de încă două ori, decedează în 1940, la 47 de ani.
Ziarele au anunțat cu litere de-o șchioapă decesul unuia dintre cei mai bogați oameni de pe planetă
Moartea omului de afaceri a dat naștere la felurile legende. Deși se spune că nu era un tip pus pe șotii, în momentul coleziunii ar fi afirmat: ”La naiba, am cerut gheață, dar nici chiar așa!”, aluzie la faptul că ”Titanicul” lovise un aisberg. O altă poveste istorisește cu a luat un băiețel de pe punte, i-a pus pe cap o plătie de damă, apoi l-a urcat pe o barcă de salvare. Alții spun că nu putea face asta, deoarece își pierduse simțurile în momentul în care mecanismul ce ținea barca de pe punea B cedase și-l lovise în cap. Cu toate acestea, corpul său nu prezenta nicio urmă de violență.
Înmormântarea magnatului, în mai 1912, în NY
Faima sa l-a transformat într-un personaj nelipsit din peliculele realizate despre tragedia ”Titanicului”, de la filmul propagandei naziste, din 1943, până la capodopera din 1997, unde rolul său este interpretat de Eric Braeden.
Priscilla Presley, adevărul ascuns despre moartea lui Elvis. Ce scria în biletele pe care i le-a lăsat, înainte să moară... Nici în filme nu vezi aşa ceva! Nunta de un milion de euro care face înconjurul lumii: rochie de mireasă cusută cu fir d...