Antena Căutare

Care este, de fapt, soarta oamenilor ce au căutat nemurirea. Ce s-a ales de cei care au apelat la criogenie

Oamenii caută nemurirea de la începutul lumii. Acum câțiva ani s-au format centre morbide, în care oamenii au fost înghețați după moarte în speranța că vor fi cândva readuși la viață.

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să atingă nemurirea prin criogenie | Shutterstock, Youtube

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să atingă nemurirea prin criogenie. Criogenia încearcă să conserve corpul uman după moarte prin înghețare și este considerată într-o mare măsură o pseudoștiință.

De asemenea, crioconservarea este o metodă științifică deja demonstrată. Prin intermediul acesteia, celulele sau organele sunt răcite la temperaturi foarte joase și readuse la viață. Starea acestora fiind aproape intactă după readucerea la viață.

Deși celulele și organele sunt relativ ușor de conservat, oamenii sunt la polul opus din cauza structurii delicate a capului, mai exact a creierului, care moare în lipsa oxigenului.
Corpul ar putea fi foarte ușor de reanimat, însă dacă a fost afectat creierul, omul ”trăiește” într-o stare vegetativă permanentă.

Citește și: Decizie ȘOC luată de mama unei tinere de 14 ani care și-a pierdut viața... "Se poate trezi peste 200 de ani şi nu va avea pe nimeni"

Articolul continuă după reclamă

Ce s-a întâmplat cu primii oameni care au ales criogenia

Criogenia este tehnica producerii temperaturilor foarte joase sau domeniul fizicii al cărui obiect de studiu este „frigul adânc”. Criogenia studiază producerea acestor temperaturi și comportarea substanțelor în aceste condiții. Limita domeniului este convențională, însă actual este acceptat că se referă la temperaturi sub −150 °Celsius, adică 123 Kelvin.

Potrivit Big Think, primii oameni care au ales să facă asta, în speranța de a fi readuși la viață, nu au avut tocmai soarta pe care o așteptau. Unii dintre ei s-au descompus, iar rămășițele lor au fost adunate de la fundul bazinului cilindric în care au fost depozitați.
Mulți consideră criogenia doar o dorință deșartă, lipsită de un fundament științific.

Tot procesul de criogenie pare a fi rupt dintr-un film SF, în care corpurile fără viață intră într-o adevărată cursă. Când moare un pacient care a dorit să fie înghețat, corpul trebuie pregătit și răcit cu rapiditate, pentru ca acesta să nu se descompună.

Citește și: Despre aerial yoga, terapia prin criogenie şi secretele machiajului de seară, duminică dimineaţa, la Antena 3

Mai apoi este depozitat într-un ”balon termos”, denumit Dewar, plin cu azot lichid. Corpul este depozitat în acest termos, iar capul este orientat în jos, astfel încât creierul să se păstreze cât mai rece. Deși termosul este izolat, azotul tot se pierde, astfel că necesită să fie completat periodic.

Primele cazuri de criogenie au fost realizate la finalul anilor '60. În ultimii 50 de ani, procesul de conservare s-a modernizat, însă rezultatele nu sunt cu mult diferite. Cele mai multe dintre procesele de criogenare au devenit experiemente eșuate, demne de cercetarea academică.

Operațiunea cu cele mai multe corpuri a fost condusă de Robert Nelson, într-un cimitir din Chatsworth, California. Clienții acestuia au fost așezați pe un pat de gheață și nu înghețați în azot. Afacerea lui Nelson a dat faliment, iar în final corpurile au fost lăsate să putrezească.

Un alt loc în care clienții credeau că vor găsi nemurirea a fost un seif subteran dintr-un cimitir din Butler, New Jersey. Dar și aici au avut loc o serie de incidente nefaste, deoarece depozitul Dewar fusese proiectat foarte greșit, iar țevile nu au fost izolate. Acest lucru a dus la dezghețarea parțială a corpurilor, ca mai apoi să înghețe din nou. Astfel au rămas lipite de capsula în care erau depozitate.

Citește și: VIDEO! Larry King vrea sa fie congelat dupa ce va muri

În cele din urmă, corpurile au fost dezghețate complet, dezlipite de vas, iar mai apoi înghețate din nou. Un an mai târziu, s-au descompus și a fost nevoie să fie adunate rămășițele de pe fundul vasului, după ce termosul s-a defectat din nou.

Trupul lui James Bedford este singurul rămas intact. Acesta a fost înghețat în 1967 și depozitat într-un vas Dewar. Bărbatul a murit de cancer, iar familia s-a ocupat personal de capsulă.
După 15 ani, trupul acestuia a ajuns la fondatorii Alcor, o organizație modernă specializată în domeniul criogeniei.

În Statele Unite ale Americii există două mari organizații care se ocupă de criogenie: Alcor și Cryonics Institute. Au peste 200 de corpuri depozitate în containere uriașe, iar numărul lor crește de la an la an.

Citește și: O cisterna cu azot lichid s-a rasturnat in Sibiu. Exista pericol de explozie

Astfel de opțiuni există și în alte țări, precum KrioRus în Rusia, unde se acceptă chiar și animale de companie.

Deși tot mai mulți oameni apelează la această metodă, specialiștii susțin că, în cazul în care corpurile sunt depozitate corect și nu sunt gestionate prost, acestea tot o să se spargă în milioane de bucăți după dezghețare.

Tarzan în carne și oase. Cum arată bărbatul care a trăit în junglă timp de 41 de ani... O femeie a fost prinsă în aeroport ascunzând ceva complet neașteptat în lenjeria intimă. Ce încerca să transporte pe sub...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x