Antena Căutare

Charles Richter, juratul care da note cand Pamantul se cutremura

Simpla rostire a cuvantului “richter” genereaza, de cele mai multe ori, panica printre semenii nostri. De la crearea sistemului de masura a intensitatii cutremurelor, Charles Francis Richter a devenit, peste noapte, o vedeta de talie mondiala. Cine este cel care a avut tupeul de a da note unuia dintre cele mai periculoase si infricosatoare fenomene naturale

Charles Richter, juratul care da note cand Pamantul se cutremura
| clccharter.org

La inceput de secol XX a venea pe lume Charles Francis Kinsinger, fiul unei familii din Ohio (SUA), insa copilaria sa nu avea sa fie una foarte fericita pentru ca, la scurt timp dupa nasterea sa, parintii decideau sa divorteze. Primii pasi din viata si-i petrece in umbra bunicului sau si adopta numele de familie al mamei sale, devenind Charles Richter. La noua ani se muta in Los Angeles. Briliantul absolvent al Los Angeles High School este acceptat la Universitatea din Stanford unde studiaza fizica si se implica in numeroase proiecte. Le atrage atentia sefilor de la Institutul Tehnologic din California. Imediat dupa absolvire, Richter este “inregimentat” la Caltech, unde studiaza fizica teoretica, devenind in scurt timp unul dintre cele mai apreciate figure ale insitutiei americane.

“ACCIDENTUL” DIN SPATELE “SCARII”

Intr-unul dintre rarele interviuri pe care le-a oferit, Charles Richter a marturisit ca a devenit interesat de seismologie dintr-o “fericita eroare”. “Sincer va spun, a fost un accident. In timp ce lucram pentru lucrarea de doctorat despre fizica teoretica, doctorul Robert Milikan m-a chemat la dansul in birou si mi-a spus ca laboratorul de seismologie cauta un fizician. Chiar daca nu eram in domeniu mi s-a parut interesant. In scurt timp am renuntat la activitatea mea si m-am alaturat echipei de seismologi in 1927”.

PROIECTUL CARE A SCHIMBAT ISTORIA

Odata ajuns in laboratorul de seismologie, Richter isi ia rolul in serios si incepe sa studieze foarte atent “miscarile Pamantului”. Impreuna cu prietenul si colegul sau, Beno Gutenberg, incepe sa lucreze la un proiect care avea sa –l transforme pe Richter in cel mai cunoscut seismolog al planetei. Creat in 1935, sistemul de masurare a intensitatii cutremurelor este pus in aplicatie undeva in California si, ulterior, preluat si imbunatatit in intreaga lume. In 1979, Charles Richter isi definitiveaza opera, scara care-I poarta numele fiind capabila sa masoare exact intensitatea cutremurelor.

Richter se stinge din viata la 30 septembrie 1985, in Pasadena (California), la 85 de ani,bolnav de insuficienta cardiaca.

Trei lucruri mai putin cunoscute despre Charles Richter:

  • A fost un fan declarat si loial al primei serii din cunoscutul serial tv “Star Trek”;
  • Nimeni nu a aflat nici pana astazi numele localitatii in care Charles Richter s-a nascut;
  • La doi ani de la nasterea lui Richter, preotul Italian Giuseppe Mercalli dezvoltase, la randu-i, o scara pentru masurarea cutremurelor.

Un alt telespectator a castigat la "Opreste-i din cantat"... Horoscopul de week-end, cu Camelia Patrascanu: "Duminica e o zi a distractiei"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x