Antena Căutare

"Cuminţenia Pământului" poate fi recuperată! Ministrul Culturii face declarații despre demers

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a declarat că încă aşteaptă o ofertă scrisă din partea proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, şi că preţul real al operei de artă este mai mare decât cel de 11 milioane de euro vehiculat anterior, potrivit Mediafax

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a declarat că încă aşteaptă o ofertă scrisă din partea proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, şi că preţul real al operei de artă este mai mare decât cel de 11 milioane de euro vehiculat anterior, potrivit Mediafax

"Încă îi aşteptăm la Ministerul Culturii să vină clar cu o ofertă scrisă, să ne spună care este preţul, dacă se doreşte vânzarea acestei opere de artă, de acolo încolo vom lua o decizie şi vom discuta", a declarat ministrul Culturii într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la Palatul Victoria.

"Vreau să îl anunţ (pe Vlad Alexandrescu, n.r.) că preţul nu este de 11 milioane de euro, atât cât a crezut dânsul la perioada respectivă, nu ştiu de unde a vehiculat această sumă, dar eu aştept, nu merg pe presupuneri şi să vehiculez cifre în spaţiul public decât în momentul în care voi avea la minister o ofertă scrisă din partea acelora care deţin în momentul de faţă această operă de artă", a spus Breaz.

"Cuminţenia Pământului" poate fi recuperată! Ministrul Culturii face declarații despre demers

"Cu siguranţă, pot să vă asigur că nu este 11 milioane la «Cuminţenia Pământului» preţul real (...) este mult mai mare, dar a fost doar o exprimare verbală a proprietarilor. Aşteptăm oferta scrisă şi atunci pot să prezint, ăsta este preţul, ce decidem", a mai spus ministrul.

Totodată acesta a anunţat că Ministerul Culturii este "într-o procedură continuă de rambursare a banilor care au fost strânşi" din donaţii pentru achiziţionarea sculpturii.

"Analizăm preţul cerut şi pe urmă vom lua o decizie. Deocamdată nu am primit nicio ofertă scrisă şi nu vreau să ne hazardăm în alte afirmaţii, să facem gafe aşa cum au făcut cei din guvernarea Cioloş, încercând să facă un subiect de altfel ratat de campanie în perioada respectivă. (...) În momentul de faţă, aş putea să vă dau un răspuns privind legislaţia în vigoare. Statul român are dreptul de preempţiune asupra unor obiecte de patrimoniu. Această sculptură face parte din categoria Tezaur. După o propunere a proprietarilor, vom analiza şi vom vedea ce sumă de bani este necesară. În momentul de faţă, pot să vă spun că avem o sumă de aproximativ 25 de milioane de euro destinată achiziţionării unor astfel de obiecte de artă, clădiri de patrimoniu şi vom analiza în momentul respectiv", a declarat ministrul Culturii într-o conferinţă de presă organizată vineri, la Guvern.

Contactat de MEDIAFAX, avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului", a declarat că poate confirma faptul că a avut loc o întâlnire cu ministrul Culturii, care, la momentul respectiv, a avut "rugămintea să rămână confidenţială discuţia".

Grabowski a adăugat că acesta a fost singurul demers privind sculptura din partea Ministerului Culturii din ultimii peste doi ani.

"Cuminţenia Pământului" poate fi recuperată! Ministrul Culturii face declarații despre demers

"Ultima corespondenţă cu Ministerul Culturii fusese în decembrie 2016, când trebuia încheiat contractul, şi, în acel moment, ministerul ne-a răspuns că aşteaptă hotărârea Parlamentului. De atunci nu ne-au mai spus nimic", a mai declarat acesta.

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

"Cuminţenia Pământului" este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României din Bucureşti.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières), a fost evaluată la suma de 20 de milioane de euro în septembrie 2014, când a fost pusă în vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

(sursa:mediafax)

Statul român vrea să cumpere Castelul Peleş... Adevărul despre roșiile românești ”stropite”, care se vând în piețele din România. Câte pesticide au, de fapt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x