Antena Căutare

Destinul tragic al unicului copil al regelui Carol I. "Prinţesa Soare" s-a stins la numai patru anișori

O fetiță senină, bucălată, plină de zulufi și poftă de viață. Așa o înfățișează tablourile de la Castelele Peliș și Pelișor pe Principesa Maria sau „Măriuca”, unicul copil al Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. 

O fetiță senină, bucălată, plină de zulufi și poftă de viață. Așa o înfățișează tablourile de la Castelele Peliș și Pelișor pe Principesa Maria sau „Măriuca”, unicul copil al Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

La 8 septembrie 1870 s-a născut principesa Maria, după o lungă așteptare. Patru ani mai târziu s-a îmbolnăvit de scarlatină și a murit. A fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, aproape de biserică. Moartea prematură a copilului, a marcat pentru totdeauna relația dintre principele Carol și principesa Elisabeta. După mai multe încercări eșuate de a da țării un moștenitor, Elisabeta s-a resemnat. În acest context, potrivit regulilor dinastice stabilite, Ferdinand, nepotul de frate al lui Carol, a fost numit succesor.

O principesă răsfățată și plină de viață

Viața micuței Măriuca a fost una de basm. Mama ei, Elisabeta, a încerca să-i insufle dragostea pentru cei nevoiași. Tocmai de aceea obișnuia să o ia pe micuță în Azilul ”Elena Doamna”. Gurile rele spun că de aici i s-ar fi tras copilei moartea. În 1974 a fost epidemie de scarlatină în spitalele din București, iar Măriuca a luat boala, cel mai probabil, de la vreun copil din spital. După un Crăciun de vis la București, Prinţesa Itty, așa cum era dezmierdată fetița, se întoarce la Sinaia unde familia regală își dorea să sărbătorească Paștele.

O sărbătoare cu multe lacrimi

Micuța era mai veselă ca niciodată și adeseori ieșea prin Sinaia la plimbare alături de mama ei sau de doică. La castel se făceau pregătiri intense pentru Paște, când Măriuca a fost cuprinsă de boală.

„Pe 24 martie, cu o săptămână înainte de Paştele ortodox, prinţesa e cuprinsă de friguri puternice. Toţi se gândesc, îngrijoraţi, la epide­mia de scarlatină care bântuie Ca­pitala. Măriuca obişnuia să se joace mereu cu fetiţele de pe la azilele pe care le vizita, în sco­puri caritabile, alături de princi­pesa Elisabeta”, relatează Formula As.

Cele mai sumbre temeri se adeveresc

Toate somi­tăţile medicale de la Bucureşti se strâng în camera micuţei pa­ciente în vârstă de 3 ani şi jumă­tate. Diagnosticul sever nu e as­cuns părinţilor, care însă nu îşi pierd niciun moment încrederea în Dumnezeu. Pe 27 martie, pe la ora 11 seara, Elisabeta şi Carol sunt chemaţi la că­pă­tâiul Mariei. Copilei îi e rău, e agi­tată şi are crize de înăbuşire. În Joia patimilor, în crucea nopţii, doctorul curţii trimite după ceilalţi medici

"Mami, aş vrea să călă­resc, odată, pe o stea!"

Deși era pe mâna celor mai buni medici, puterile părăseau trupul fragil al fetiței. Zi de zi se simțea tot mai rău, iar părinții ei aveau în plan să o ducă la tratament la Viena.

”Cei doi părinţi, Elisa­beta şi Carol, înge­nuncheaţi şi plânşi, la căpătâiul unicei lor fiice trecută în lumea de din­colo. "Mami, aş vrea să călă­resc, odată, pe o stea!", îi spu­sese Itty Elisabetei, în febra zilelor de chin de dinaintea ma­relui zbor spre cer”, adaugă sursa citată. În cele din urmă, la nici patru anișori împliniți, Principesa Maria se va stinge în brațele părinților.

Vestea morţii ei îndoliază o ţară întreagă şi întristează toate marile case regale ale Europei. Micul coşciug, închis chiar a doua zi, e purtat pe braţe de însuşi Ca­rol, până la capela de la Cotro­ceni, unde Măriuca îşi primise botezul.

După moartea regelui Carol I (27 septembrie 1914), regina Elisabeta s-a retras la mănăstirea de la Curtea de Argeș, unde a încetat din viață la 18 februarie 1916, în urma unei duble pneumonii. A fost înmormântată alături de Carol I, la Curtea de Argeș.

Superstiții în LUNA MAI. Îți va merge foarte prost tot anul, dacă vei face ASTA... Fenomen inexplicabil! Cimitirul Diavolului, locul de pe Pământ în care totul ia foc din senin. Mulţi nu s-au mai întors,...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x