Antena Căutare

Dupa 10.000 de km, o acvila s-a intors in Romania

Benjámin, una dintre cele sase acvile tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, a ajuns cu bine acasa, la capatul unui drum istovitor de peste 10.000 de km, din Africa de Sud pana in Romania.

Traseul parcurs de Benjámin, ca si al celorlalte cinci acvile, a putut fi urmarit pe tot parcursul migratiei, pe site-ul www.pomarina.ro, pagina proiectului implementat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus" si Societatea Ornitologica Romana.

Transmitatoarele satelitare ne-au furnizat date importante despre zborul pasarilor catre si dinspre Africa.

Viteza medie de zbor din timpul migratiei de toamna (2010) s-a situat intre 20-50 km/h, iar viteza maxima atinsa a fost de 92 km/h. Altitudinile de zbor au fost cuprinse intre 867-1031 m, iar altitudinea maxima atinsa a fost de 2041 m.

Majoritatea acvilelor tipatoare mici parcurg in migratie peste 10.000 de km pana in zonele de iernare din sud-estul Africii. In medie, distanta zilnica parcursa de cele sase acvile a fostSocietatea Ornitologica Romana de 200 de km/zi. Distanta maxima zilnica a fost parcursa de o pasare tanara, Béni, care in data de 26.10.2010 a zburat 511,7 km.

Articolul continuă după reclamă

Prin intermediul acestor mici dispozitive (cantaresc numai 45 de grame), acvilele au fost urmarite atat in timpul migratiei catre Africa cat si pe drumul lor inapoi catre casa. Am putut astfel intra in posesia unor date referitoare la miscarea pasarilor in zona de iernare si am aflat cu exactitate cand au ajuns pasarile inapoi in Romania.

Pe drumul lor catre casa au putut fi urmarite doar trei acvile, ale caror emitatoare satelitare au ramas functionale. Daca primul pornit in migratie catre tara a fost Arthur, un mascul adult, pe parcurs el a fost intrecut de Benjámin.

Acum urmeaza ca pasarea sa-si reia activitatile legate de cuibarit, pana la migratia din toamna: amenajarea si repararea cuibului, alegerea unei perechi, depunerea oualor si cresterea puilor.

Sursa: Jurnalul National

SUA: un bancomat a fost furat cu excavatorul... Studiu: Diferentele dintre barbati si femei devin din ce in ce mai mici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x