Expoziţia “Comorile Egiptului Antic” aduce în România celebra mască a Faraonului Tutankhamon şi mumii autentice, fragmente dintr-un sarcofag, foi de papirus şi bijuterii.
Expoziția va putea fi vizitată de până pe 21 iunie, la Biblioteca Naţională a României, de luni până duminică, între orele 10:00-19:00.
Cele 300 de artefacte (copii și piese originale), selectate din mai multe colecții private și prezentate sub forma unui show, recreează, în cadrul celor șase secțiuni tematice ale expoziției – Viața cotidiană, Dinastiile, Zeii și Religiile, Tutankhamon, Moartea și mumificarea, Transportul pe apă, războiul și construcțiile – atmosfera și emoțiile de acum câteva mii de ani, oferind vizitatorilor șansa unei veritabile escapade în enigmaticul trecut al egiptenilor.
Peste un milion de oameni din Europa și din America Latină au vizitat această expoziție.
Așa-numitele Comori ale Egiptului Antic, găsite în mormântul lui Tutankhamon, supranumit “regele-copil”, sunt găzduite în cea mai mare parte a timpului la Muzeul Egiptean din Cairo, inaugurat în 1902, în Piaţa Tahrir.
Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. – 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de “regele eretic”. Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister – ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.
Mormântul lui Tutankhamon, supranumit “regele-copil”, a fost descoperit în anul 1922, dupa 3.000 de ani, de arheologul britanic Howard Carter care a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.
BLESTEMUL MORMÂNTULUI LUI TUTANKHAMON.
Se presupune că locul său de veci ar fi fost înconjurat de un blestem, iar cel care ar fi profanat mormântul ar fi dezlănţuit moartea.
Ziua de 5 aprilie marchează împlinirea a 95 de ani de la moartea lui Lord Carnarvon, cel care a pătruns primul în mormântul faraonului, şi începutul blestemului misterios al regelui egiptean Tutankhamon. Lord Carnavon, un împătimit al tradiţiei egiptene, a fost un aristocrat englez cunoscut drept sponsorul lucrărilor de excavaţie desfăşurate la mormântul lui Tutankhamon din Valea Regilor.
În noiembrie 1922, echipa egiptologului Howard Carter şi Lord Carnarvon au pătruns pentru prima dată în mormântul lui Tutankhamon. Descoperirea lor a atras atenţia presei de la nivel mondial, dar un acord exclusiv încheiat cu cotidianul „The Times“ a lăsat zeci de jurnalişti în afara mormântului, fără ca aceştia să poată scrie despre descoperire sau să intervieveze pe cineva.
Prin urmare, ziarele au apelat la tot felul de „experţi“ pentru a obţine comentarii cu privire la remarcabila descoperire, printre care şi autori ai unor poveşti de ficţiune, precum Arthur Conan Doyle. De departe, cea mai proeminentă figură a fost romanciera Marie Corelli, ale cărei comentarii cu privire la starea de sănătate a Lordului Carnarvon au dus la întărirea zvonurilor unui blestem.
Într-o relatare a publicaţiei „The Express“ din 24 martie 1923, despre starea de sănătate a Lordului Carnarvon, Marie Corelli scria:
După ce Carnarvon a murit, la doar câteva zile după aceste afirmaţii, Marie Corelli a fost transformată într-o clarvăzătoare, luând naştere o legendă.
Astfel, presa din întreaga lume avea o poveste pe care o putea publica, iar felul în care a fost relatată moartea cercetătorului a fost una care a îngrozit lumea întreagă: "toate luminile din Cairo s-au stins în mod misterios, iar câinele lui de acasă, din Anglia, a scos un urlet şi a murit".
ADEVĂRATA CAUZĂ A MORŢII: O MUŞCĂTURĂ DE ŢÂNŢAR!
Se presupune că Lord Carnarvon a murit din cauza septicemiei, după ce şi-a tăiat din greşeală o muşcătură de ţânţar în timp ce se bărbierea. Pe atunci avea 57 de ani, într-o perioadă în care speranţa medie de viaţă la bărbaţi în Marea Britanie era cam în jurul acestei vârste. De asemenea, sănătatea lui a avut de suferit după un accident de maşină din 1901.
SURSE: BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI, WIKIPEDIA.ORG, HISTORIA.RO
Doi copilași s-au răzbunat crunt pentru că mama lor le-a confiscat tabletele și telefoanele! „Așa îți trebuie, ești mult... Imagini spectaculoase! Zebra cu aripi, veverița pasionată de shopping și pisica din inima mării! Nu este un film SF, ci ...