Antena Căutare

Francesco Illy, românul cu nume de străin, inventatorul espressorului, va avea un muzeu-cafenea, dedicat memoriei sale, în orașul natal, Timișoara

Timișoara va fi gazda unui muzeu inedit, dedicat unui român cu nume de străin, unui român al cărui nume stă pe cutiile de cafea pe care le cumpărăm fără să știm că era de-al nostru. Muzeul „Francesco Illy” va da ocazia tuturor celor care îi vor păși pragul să afle mai multe despre un bănăţean celebru.

Timișoara va fi gazda unui muzeu inedit, dedicat unui român cu nume de străin, unui român al cărui nume stă pe cutiile de cafea pe care le cumpărăm fără să știm că era de-al nostru. Muzeul „Francesco Illy” va da ocazia tuturor celor care îi vor păși pragul să afle mai multe despre un bănăţean celebru, rămas în istorie ca inventator al espressorului.

Turnului de Apă Iosefin va primi un nou suflu de viață, sau de cafea, mai bine zis. Reprezentanții Primăriei Municipiului Timişoara au anunţat că au fost achiziționate serviciile de proiectare, consultanță și proiectul tehnic pentru refuncționalizarea clădirii.

Bugetul alocat proiectului de salvare a a obiectivului, din bani de la bugetul local, este estimat la 200.000 de euro. Lucrările vor începe în acest an.

Muzeul va fi, de fapt, o cafenea culturală, dedicat lui Francesco Illy, cel care a rămas în istorie ca inventatorul espressorului și cetățean de onoare al orașului Timișoara, în 2013.

„Francesco” s-a născut „Ferenc”, în 1892 și a fost contabil financiar și inventator de mașini de cafea. S-a născut și a crescut în Timișaoara, cu tată maghiar, János Illy, și mamă de etnie germană, Aloisia Rössler.

Francesco Illy, românul cu nume de străin, inventatorul espressorului, va avea un muzeu-cafenea, dedicat memoriei sale, în orașul natal, Timișoara

Viața l-a dus în Viena, unde a lucrat pentru două companii importante. La doar 22 de ani, a fost recrutat în rmata austro-ungară, ajungând să lupte, din 1914, pe aproape fiecare front din Primul Război Mondial, inclusiv în bătăliile de la Krasnik și Isonzo.

După ororile trăite pe front, Illy a ales să rămână în Trieste, unde s-a căsătorit cu o localnică. A lucrat pentru companii ce se ocupau cu vânzarea de cacao, ajungând să breveteze propria sa metodă de a menține calitatea cafelei proaspăt prăjite, creând cutiile cu cafea depresurizate (în vid).

Anul 1933 a adus invenția pentru care a câștigat notoriatate în întreaga lume. A fost anul în care a fondat „Illycaffè”, inventând primul aparat automat de cafea care a înlocuit apa presurizată cu aburul. Aparatul Illetta a devenit astfel predecesorul espressorului din zilele noastre, utilizat astăzi pe scară largă.

La prima vedere, fiul său a fost atras de o altă cale în carieră, devenind chimist alimentar, dar drumurile celor doi s-au întâlnit. Ernesto Illy (1925-2008), a preluat conducerea companiei părintelui său, firmă care se află la ora actuală la cea de-a treia generație „Illy”.

sursa: renasterea.ro

Cel mai friguros loc din lume în care trăiesc oameni! Temperaturile coboară la minus 50 de grade, iar ziua durează trei ... NASA alertează omenirea! Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor americani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x