Antena Căutare

Imagini ULUITOARE! Tatuaje, descoperite pe zonele intime ale unor mumii vechi de 3000 de ani

Cel mai recent număr al revistei Nature publică un studiu referitor la mumia unei femei care a trăit în urmă cu peste 3 milenii în Egiptul Antic și careeste prima mumie descoperită până în prezent care prezintă tatuaje extrem de complexe, unele reprezentând simboluri sacre, menite să crească puterile magice ale purtătoarei, iar altele redând imagini ale unor flori sau animale.

Cel mai recent număr al revistei Nature publică un studiu referitor la mumia unei femei care a trăit în urmă cu peste trei milenii în Egiptul Antic și care este prima mumie descoperită până în prezent care prezintă tatuaje extrem de complexe, unele reprezentând simboluri sacre, menite să crească puterile magice ale purtătoarei, iar altele redând imagini ale unor flori sau animale.

Potrivit Agerpres, printre tatuajele care acoperă corpul femeii se numără flori de lotus pe coapse, vaci pe brațe și babuini pe gât. Până acum, au fost descoperite foarte puține mumii egiptene cu tatuaje și niciuna cu modele atât de complexe. De obicei, tatuajele descoperite pe mumiile egiptene sunt reprezentări simbolice abstracte sub formă de puncte și linii.

Dintre numeroasele tatuaje de pe corpul mumiei ies în evidență cele ce reprezintă ochiul lui Horus (Wadjet) — un simbol probabil menit să o protejeze pe purtătoare, tatuat pe gât, umeri și pe spate. 'Din orice unghi ai privi această femeie, ochiul divin se uită spre tine", a comentat bioarheologul Anne Austin de la Universitatea californiană Stanford, care a prezentat descoperirea în urmă cu o lună, în cadrul unei întruniri a Asociației americane de Antropologie.

Anne Austin a observat aceste tatuaje în timp ce examina mumia pentru Institutul Francez de Arheologie Orientală, care desfășoară cercetări la Deir el-Medina, un sat în care locuiau vechii artizani care au lucrat la mormintele din Valea Regilor, aflată în apropiere. Mumia femeii a fost datată ca provenind din perioada 1300 — 1070 î.Hr.. Anne Austin examina această mumie și a observat tatuajele de pe gât. Inițial, a crezut că sunt niște desene, însă la o examinare mai atentă și-a dat seama că este vorba despre tatuaje.

Apelând la imagistica cu infraroșii, Austin a ajuns la concluzia că mumia din Deir el-Medina prezintă peste 30 de tatuaje, dintre care unele abia perceptibile, fiind acoperite de rășina folosită în procesul de mumificare.

Tatuajele identificate au o puternică simbolistică religioasă. Unele dintre tatuaje sunt mai vechi decât altele, ceea ce sugerează faptul că femeia își mai adăuga tatuaje pe măsură ce obținea un status religios mai important.

Se pare că realizarea acestor tatuaje "ar fi luat foarte mult timp, iar în anumite zone ale corpului ar fi fost și extrem de dureroasă", conform lui Anne Austin. Faptul că femeia s-a supus acelor atât de frecvent "indică nu doar credința ei în importanța tatuajelor, dar și a celor din jurul ei".

Cel mai bine păzit secret al Facebook-ului a fost dezvăluit! Ce să ştergi ca informaţiile tale să fie în siguranţă!... Video! Capitala Fulgerelor, lovită de peste 100.000 de descărcări electrice anual: explicaţia din spatele spectaculosulu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x