Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Înălțarea Sfintei Cruci, superstiții legate de această sărbătoare. Ce trebuie să faci astăzi pentru a atrage prosperitatea în casă

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci, numită şi Ziua Crucii, în fiecare an pe 14 septembrie. Ce trebuie să faci astăzi, pentru a atrage prosperitatea.

Sărbătoarea "Înălțarea Sfintei Cruci"

Hepta.ro

Credinţa populară spune că cine ţine cont astăzi de semnificația sărbătorii va avea parte de bunăstare, belşug şi spor în casă.

Ziua de paisprezece septembrie este considerată data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

“Conform tradiţiei populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară. În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzişuri, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, conform etnografilor, scrie adevărul.ro

citește și: Naşterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare a anului bisericesc. Ce trebuie să faci astăzi, de Sfântă Maria Mică | Video

Ziua Crucii mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua Şarpelui. Pământul care s-a deschis pentru plante, insecte şi reptile în jurul datei de 17 martie, când se sărbătoresc Alexiile, se închide, după şase luni, la data de 14 septembrie, odată cu sărbătoarea "Ziua Crucii".

Cele două sărbători plasate în preajma echinocţiilor de primăvară (Alexii) şi de toamnă (Ziua Crucii) împărţeau calendarul popular în două anotimpuri de şase luni: vara (17 martie-14 septembrie) şi iarna (14 septembrie-17 martie).

În această zi, de "Ziua Crucii", preotul sfinţeşte via şi butoaiele de vin, pentru ca şi în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi astăzi. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu.

În serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică.

“Pe 14 septembrie există obiceiul ca la biserică preotul să sfinţească busuiocul, menta, măghiranul şi cimbrul, considerate plante magice. Acestea sunt păstrate de credincioşi în casă, sunt puse la icoane şi îi apără de diverse boli. Mai mult decât atât, la sate acestea veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ogradă”, spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi, conform sursei precizate mai sus.

Recomandari