Antena Căutare

Lunile anului-de unde provin denumirile și care sunt poveștile ce se ascund în spatele lor

Te-ai întrebat vreodată cum și-au primit numele lunile anului? Pe măsură ce marcăm trecerea zilelor, a săptămânilor și a lunilor, puțini dintre noi se mai întreabă de unde vine sistemul nostru curent de datare.

Un calendar roman antic.

Te-ai întrebat vreodată cum și-au primit numele lunile anului? Pe măsură ce marcăm trecerea zilelor, a săptămânilor și a lunilor, puțini dintre noi se mai întreabă de unde vine sistemul nostru curent de datare și care sunt poveștile ce se ascund în spatele fiecărei denumiri

Calendarul nostru modern, cel cu care toți suntem familiarizați, își are otriginea cu mii de ani în urmă, în Imperiul Roman.Chiar și după căderea acestui prestigios Imperiu, calendarul formatat de aceștia a fost folosit în fostele sale teritorii, în timpul Evului Mediu.

Citește și: Horoscop pentru luna martie. Racii au de câștigat financiar și emoțional. Scorpionii se concentrează pe familie

Articolul continuă după reclamă

Deși unele detalii s-au schimbat pe parcursul timpului, sistemul modern de datatare nu este nimic mai mult decât o variantă a acestui calendar antic, iar moștenirea noastră romană ne subjugă să vorbim despre date și despre timp într-o manieră similară.Iată cum și-au primit numele lunile anului:

1. Ianuarie

O statuie care îl reprezintă pe Ianus Bifrons, aflată în Muzeul Vatican

Ianuarie și-a primit denumirea după zeul Ianus, zeul începuturilor, de obicei reprezentat cu două fețe: una privind în față și cealaltă privind în spate, un raport dintre viitor și trecut; un nume potrivit pentru prima lună a anului.

2. Februarie

„Februarie” din Tres Riches Heures du Duc de Berry, o carte de rugăciuni care trebuiau spuse la orele canonice

A doua dintre lunile anului își are originea numelui de la cuvântul "februa", un festival de purificare despre care se credea că alungă spiritele rele din Roma. În a 15-a zi a lunii, în întreaga Romă aveau loc o serie de rituri, dintre care multe implicau sacrificii sau parade ritualice.

Acest nume era cunoscut și sub denumirea de "Lupercalia". Scriitorul și moralistul de origine greacă, Plutarh, relatează că mulți tineri, bărbați și femei, alergau prin oraș goi în această zi, atingând mâinile femeilor și copiilor pe marginea străzilor. Se crea că acest lucreu va ține la distanță spiritele rele și că le ajută pe femei să dea naștere.

Citește și: Când te căsătorești?Nu vrei să-ți găsești și tu pe cineva?Nu, mulțumesc!Sunt greu de controlat și nu suportă să dea explicații.Patru zodii cărora le stă cel mai bine singure

3. Martie

„Martie”, din Tres Riches Heures du Duc de Berry

Martie și-a primit numele de la marele zeu roman al războiului, Marte. Se crede că această lună semnifica începutul perioadei în care armata romană se pregătea pentru următorul sezon de campanii militare.

Așadar, era important și semnificativ ca zeul războiului să fie sărbătorit în această perioadă, în martie având loc mai multe ritualuri și festivaluri care aveau să asigure succesul militar.

La începuturi, luna martie era prima lună din calendarul roman, care pe atunci avea doar zece luni. Totuși, pentru a preveni confuzia în ceea ce privește datele, au fost adăugate alte două luni (ianuarie și februarie) și începutul anului a fost mutat în ianuarie.

Calendarul iulian (obținut în urma reformelor lui Iulius Cezar în secolul I î.e.n) este versiunea calendarului roman din care descinde sistemul nostru de datare.

4. Aprilie

Panou cu aprilie dintr-un mozaic roman care reprezintă lunile (din El Djem, Tunisia, prima jumătate a secolului III)

Aprilie a fost botezată după luna romană "Aprilis". În calendarul roman, a patra lună a anului purta acest nume, însă există mai multe teorii în ceea ce privește numele acestei luni:

Prima ipoteză, dintre cele mai populare, spune că Aprilis se leagă de cuvântul latin "aperire", adică "a deschide". Aprilie este luna în care florile încep să se deschidă, să înflorească și primăvara se instalează pe deplin, în toată splendoarea ei, acesta fiind un posibil motiv pentru care luna poartă acest nume.

Altă teorie relatează că aprilie este botezată după Afrodita, zeitța greacă a dragostei și a frumuseții.Echivalentul roman al Afroditei, Venus, era sărbătorită în mod tradițional în aprilie, și astfel mulți cred că „aprilie” este un nume moștenit de la numele zeiței grecești Afrodita.

Citește și: Ave Romulus! S-a descoperit mormântul fondatorului Roma(niei)

5. Mai

Hermes și Maia, detaliu de pe o amforă din Attica

Mai, luna în care pământul începe să dea la iveală roadele, este botezată după zeița greacă a pământului, Maia. Aceata întruchipa zeița hranei și a abundenței și de aceea este asociată cu acest anotimp cald și îmbelșugat.

Însă poetul roman Ovidiu a oferit o altă sugestie pentru etimologia acestei luni. El susținea că numele latin al lunii mai venea din "maiores”, adică "bătrânii”, și se afla în contrast cu numele pentru iunie, care venea de la "iunores”, adică "oameni tineri”.

Această etimologie neobișnuită rămâne o posibilitate, însă există puține alte dovezi care să indice că acesta este felul în care lunile mai și iunie și-au căpătat numele.

6. Iunie

„Iunie”, din Tres Riches Heures du Duc de Berry

Iunie este prima lună de vară și este legată de una dintre cele mai importante zeități din panteonul roman: Iuno, soția lui Jupiter. Iuno era sărbătorită în iunie și această lună importantă își ia numele de la ea.

Iuno mai era cunoscută ca zeița căsătoriei, și, în cultura romană, sfârșitul lui iunie era considerat o perioadă deosebit de benefică pentru nunți. Însă a te căsători înainte de data de 15 a lunii era considerat un semn rău și era un lucru care era de obicei evitat.

7. Iulie

Sculptură a împăratului roman Iuliu Cezar, aflată în parcul Lazienki, din Varșovia. Sculptura a fost realizată de Franciszek Pinck (1733-1798)

Iulie este prima dintre lunile anului din calendarul roman care a fost botezată după o persoană istorică. Iuliu Cezar, dictator al Romei și cuceritor al Galiei, și-a lăsat cu siguranță amprenta asupra societății romane.

Reformele lui au avut un efect durabil asupra calendarului roman, nu în ultimul rând fiindcă a botezat o lună în cinstea lui. Înainte, iulie era numită "Quintillis”, fiind cea de-a cincea lună în calendarul roman tradițional.

Însă, după asasinarea lui Caesar, în 44 î.e.n., a fost botezată în cinstea sa, deoarece era luna în care se născuse.

Citește și: 15 martie 44 I.Hr.: A fost asasinat dictatorul roman Iulius Cezar

8. August

Augustus de Prima Porta, secolul I

Succesorul lui Iulius Cezar, Octavian, nu își putea permite să fie depășit de tatăl său adoptiv, și, drept rezultat, luna următoare din calendarul roman este botezată după el.

Octavian a preluat puterea și a devenit primul împărat roman, moment în care și-a schimbat numele în "Augustus" , adică "consacrat" sau "venerabil".

Astfel, luna august este botezată după acest mare conducător roman, ca parte a strategiei de propagandă a lui Octavian. Instalându-se în calendarul roman, era imposibil ca lumea să uite cât de măreț a fost.

Mulți alți conducători romani au încercat să se introducă în calendar, însă niciunul dintre ei nu a reușit. Iuliu Cezar și Augustus rămân singurii oameni comemorați prin numele lunilor din calendar.

Citește și: Lehamite, oboseală și un sentiment ciudat. De ce ne simțim așa straniu în săptămâna dintre Crăciun și Revelion? „Romjul”, zic nordicii.

9. Septembrie-Decembrie

Celelalte luni care au rămas din calendarul roman au o etimologie mai puțin strălucită. Au fost botezate pur și simplu numeric, în funcție de sistemul de datare original, de zece luni, care era în uz înainte de reformele lui Cezar.

Septembrie vine de la "septem", adică șapte, octombrie de la "octo", adică opt, noiembrie de la "novem", adică nouă și decembrie de la "decem", adică zece.

Sursa: incredibilia.ro

Acrobație deasupra unui vulcan activ. Un bărbat dornic de adrenalină a traversat pe frânghie un crater plin de lavă... Mistere neelucidate ale lumii: Ciuma Dansului din 1518, cea mai bizară epidemie din istorie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x