Ziua Păcălelilor este sărbătorită în mai toată lumea şi are o istorie de peste 500 de ani. Originile ei nu sunt foarte clare, însă mai toţi istoricii sunt de acord că farsele de 1 Aprilie au început să devină o tradiţia după trecerea la calendarul gregorian, care l-a înlocuit pe cel iulian.
În 1582, Papa Grigorie al XIII-lea a ordonat trecerea la un calendar, conform căruia anul începe la 1 ianuarie. În acel an, Franţa a adoptat noul calendar şi a mutat sărbătorirea anului nou de pe 1 aprilie.
Cu toate acestea, mulţi francezi au refuzat să accepte schimbarea datei şi au continuat să sărbătorească Revelionul în prima zi din aprilie. Aceştia au devenit subiect de glume şi farse pentru că refuzau noutatea şi erau consideraţi tradiţionalişti.
Sărbătoarea farselor s-a răspândit în întreaga Europă, iar în Franţa a devenit cunoscută drept "Poisson d'Avril", în traducere "peştele de aprilie". Conform tradiţiei din Hexagon, francezii le lipesc prietenilor peşti din hârtie pe spate.
De atunci, unele farse au făcut istorie, iar una dintre cele mai cunoscute este cea pusă la cale pentru telespectatorii postului BBC, în 1957. Jurnaliştii britanici au difuzat un material de trei minute despre un copac în care cresc spaghete, care ar fi crescut în Elveţia.