Antena Căutare

Regina Maria ar vărsa lacrimi amare! Acțiune inedită pentru salvarea Palatului Regal din Mamaia! Imagini revoltătoare din castel - Video

Bulgarii fac bani frumoşi din castelul Reginei Maria din Balcic, în timp ce străinii care l-au cumpărat pe cel din Mamaia îl lasă în paragină! Statul vrea să îl răscumpere, dar asta înseamnă un proces de durată, timp în care monumentul continuă să ajungă o ruină. O echipă de jurnalişti constănţeni a deschis o expoziţie, chiar în faţa castelului. Speră să determine autorităţile să-l salveze, macăr acum în ultimul ceas.

O acțiune inedită a fost făcută de o echipă de junraliști constănțeni pentru salvarea Castelului Reginei Maria din Mamaia, cunoscut și ca Palatul Regal din Mamaia.

Uşi dărâmate, moloz şi gunoaie aruncate peste tot. Asta găsim dacă întrăm în Castelul Regina Maria din Mamaia. De-a lungul timpului, castelul a fost discotecă, apoi club de noapte. Ulterior, însă, locul a fost lăsat de izbelişte, vandalizat şi chiar incendiat.

O echipă de jurnalişti constănţeni a deschis o expoziţie, chiar în faţa castelului. Speră să determine autorităţile să-l salveze, macăr acum în ultimul ceas.

„În primul rând, a fost privatizat fraudulos, proprietarul privat care a luat palatul l-a incendiat, l-a distrus, nu l-a întretinut, a pus aer condiţionat pe ziduri, a schimbat geamurile şi a pus termpoane. A făcut absolut tot ce nu trebuie să faci cu un monument istoric”, a spus jurnalistul Andrei Leonte.

Nu s-a ţinut cont de faptul că statul român avea drept de preempţiune asupra lui.

„În mod normal, statul trebuia mai ales că este monument - să facă eforturi şi să rămână în domeniul statului. Ar trebui să-i chemăm pe bulgari să facă şi aici ordine, că văd că Ministerul nostru a cam dat-o în bară cu Castelul Regal”, este de părere arhitectul Radu Cornescu.

În timp, Castelul Regina Maria din Mamaia a devenit chiar şi locul în care dorm oamenii străzii. Ministerul Culturii a decis că e vremea să îl răscumpere şi să îi redea strălucirea de pe vremuri. S-au dat şi amenzi, în anul 2017.

„Dânșii nu au plătit amenda, au contestat-o în justiţie, a trebuit să ne judecăm cu ei. Anul trecut, în toamnă, procesul s-ar fi închis în favoarea noastră, amenda tot neplătită”, a declarat Laura Tudose, architect Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa.

Ultima încercare pentru salvarea Palatului Regal este o expoziţie de fotografie. Cei care îi trec pragul află povestea unuia dintre cele mai negre episoade de distrugere a patrimoniului cultural şi istoric de la malul mării.

Între timp, Castelul din Balcic al Reginei Maria aduce anual 1,5 milioane de euro, doar din vânzarea biletelor de acces.

O mamă din Guineea și-a programat examenele la jumătate de oră după ce a născut... Belgian bătut de ciobanii din Colibița, fiindcă le-a speriat caii! Imaginile filmate de martori (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x