Live acum
Prime Time 20:00iUmor extraViral

OFICIAL! Ne omorâm pe aceste meleaguri de 33.000 de ani! ”A luat o bâtă și l-a lovit de două ori. I-a crăpat capul!”

Conform specialiștilor paleontologi de la Universitatea Tubingen (Germania), pe actualul teritoriu al țării noastre a avut loc una dintre primele crime cu dovezi din istoria umanității, acum mai bine de 33.000 de ani. Este vorba despre faimosul ”craniu de la Cioclovina”, descoperit în 1941. ”A fost o moarte violentă, cauzată cu o bâtă. Posibil să fi lovit cu forță, în timp ce ținea arma cu două mâini!”

Conform specialiștilor paleontologi de la Universitatea Tubingen (Germania), pe actualul teritoriu al țării noastre a avut loc una dintre primele crime cu dovezi din istoria umanității, acum mai bine de 33.000 de ani. Este vorba despre faimosul ”craniu de la Cioclovina”, descoperit în 1941. ”A fost o moarte violentă, cauzată cu o bâtă. Posibil să fi lovit cu forță, în timp ce ținea arma cu două mâini!”

Nu se știe mai nimic despre victimă. A murit acum 33.000 de ani, fiind asasinat pe teritoriul României de azi. Ucigașul s-a poziționat în fața sa și l-a lovit, cu o bâtă, puternic, de două ori. Practic, craniul i-a fost crăpat și omul a decedat pe loc. Posibil să fi primit mai multe lovituri, în alte părți ale corpului, dar, dintr-una dintre primele victime ale...Omenirii nu s-a descoperit decât craniul!

”Chiar dacă astfel de situații s-au mai găsit în Grecia ori Germania, vorbim, aici, despre primul caz de violență interpersonală cunoscut în istorie”, spune Katerina Harvati-Papatheodorou, antropolog la Universitatea din Tubingen. ”Nu sunt multe dovezi de violență interpersonală în evoluția umană, mai ales la Homo Sapiens, omul înțelept, așa că este firesc ca acesta să ne atragă atenția. E clar că existau multe conflicte, dar ele nu lăsau urme pe oasele omenești”, spune Harvati-Papatheodorou.

”Cioclovina 1”, craniul descoperit în 1941, cel care a ”rezolvat” una dintre primele crime ale omului inteligent

Craniul studiat a fost descoperit în peștera Ciclovina Uscată, din comuna Boșorod, județul Hunedoara, în 1941, pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului. Peștera se prezintă sub forma unei galerii carstice cu o lungime de circa doi km. și a început să fie cercetată pe la 1880. În perioada 1911 – 1921 au fost descoperite mai multe fosile de urs de peșteră (Ursus spelaeus), dar adevărata surpriză a venit în anul 1941, odată cu descoperirea unui craniu uman. Denumit ”Cioclovina 1”, craniul parțial a fost găsit din întâmplare în cursul exploatărilor de fosfat din peșteră și nu este cunoscută exact locația în care a fost identificat.

Din acel moment, zeci de specialiști au început să-l analizeze, încercând să răspundă la întrebarea: a fost o moarte accidentală sau aceasta a survenit în urma unui asasinat?

Un scanner 3D a lămurit misterul

Ani de zile au apărut tot felul de variante. Craniul prezenta fracturi vizibile, dar nimeni nu putea trage o concluzie ”oficială”. Până în 2019. Grație tehnologiei, un scanner 3D a generat un model virtual ce a permis nu doar studierea suprafeței ci și analiza endocraniului. De asemenea, au fost utilizate 12 sfere de os sintetic, pentru a se stabili dacă este vorba despre o cădere de la înălțime ori de o lovitură cauzatoare de moarte, ”realizată” cu o piatră ori cu o bâtă. ”Craniul are două leziuni, o fractură liniară și una adâncă. Acestea s-au produs una după alta, fiind consecința unei lovituri cu un obiect dur. Practic, agresorul a lovit de două ori, crăpând capul victimei!”, au spus specialiștii, întreg studiul apărând în ”Plos One”. ”Este clar că a fost o moarte violentă, cauzată de alt om, pentru că astfel de fracturi nu apar în cazul accidentelor. Persoana care a lovit se afla în fața victimei. Vorbim de o lovitură puternică, este posibil ca ucigașul să fi ținut bâta cu două mâini”, se mai arată în studiu.

Grație tehnologiei de ultimă generație, specialiștii au concluzionat că a fost vorba despre o crimă, nu despre o moarte accidentală

Prima violență interpersonală datează de acum 436.000 de ani, din Sima de los Huesos, Atapuerca, Spania, dar aici vorbim despre un om preneandertalian, nu despre un Homo Sapiens în adevăratul sens al cuvântului.