Antena Căutare

Pe aşa vreme rămâne o întrebare: Cine a inventat UMBRELA? De la hârtia care proteja de soare, la materialul cerat care nu lasă apa să treacă

Ne protejează de ploaie, de ninsoare şi de soare. Dar câţi dintre noi ne-am întrebat cine e "vinovat" pentru această invenţie? Ei bine, umbrela a fost inventată în urmă cu peste 4 000 de ani şi a fost concepută, iniţial, pentru a proteja de soare, fiind inutilizabilă pe timp ploios, deoarece era confecţionată din hârtie


Ne protejează de ploaie, de ninsoare şi de soare. Dar câţi dintre noi ne-am întrebat cine e "vinovat" pentru această invenţie? Ei bine, umbrela a fost inventată în urmă cu peste 4 000 de ani şi a fost concepută, iniţial, pentru a proteja de soare, fiind inutilizabilă pe timp ploios, deoarece era confecţionată din hârtie

Vechimea acestei invenţii a putut fi stabilită prin compararea diverselor desene din Antichitate descoperite pe teritoriul Egiptului, al Greciei şi Chinei. Chinezii, de altfel, au fost primii, în secolul al IV-lea, care s-au gândit să facă umbrelele impermeabile, ungând hârtia cu ceară sau cu lac.

Trebuie menţionat însă că la început umbrelele încă nu aveau forma cunoscută astăzi, ci semănau mai degrabă cu un evantai mult mai mare susţinut de un miner înalt. Aspectul modern a fost adoptat urmând principiul formei corturilor utilizate în Antichitate pentru diferite festivităţi.

Umbrelele erau cel mai des asociate cu regalitatea, dovadă stând basoreliefurile şi imaginile înfăţişând regi însoţiţi de slujitori care îi fereau de soare cu ajutorul unor umbrele mărginite de ciucuri. Mai târziu, în basoreliefuri au fost reprezentate umbrelele prevăzute cu o perdea din pânză brodată sau din mătase, confecţionate astfel pentru a proteja de soare întregul corp.

Egiptenii aveau însă şi umbrelele confecţionate din frunze de palmier sau din pene colorate ataşate unui mâner lung.

La greci, pe lângă faptul că era nelipsită dintre accesoriile femeilor de rang înalt, umbrela era utilizată şi în ritualuri religioase desfăşurate în cinstea lui Dionis (zeul vinului şi al viţei de vie), acesta însuşi fiind reprezentat într-un basorelief cu un astfel de obiect în mina. De asemenea, preotesele Atenei (zeiţa înţelepciunii în mitologia greacă), în timpul sărbătorilor dedicate acestei zeităţi, îşi acopereau capetele cu umbrele confecţionate cel mai adesea din piele.

UMBRELA, 1800

Câteva mii de ani mai târziu, în secolul al XVII-lea, umbrela era reinventată de italieni care au denumit obiectele „umbrellaces” – erau confecţionate din piele şi aveau formă asemănătoare cu cea a unui baldachin – cu ajutorul cărora se fereau de soare mai-marii oraşelor.

UMBRELA PENTRU PLOAIE!

În Europa, abia în secolul al XVIII-lea, un meşteşugar parizian a avut ideea de a fabrică umbrele cu material cerat, numărul de spiţe variind între patru, opt, zece. În anul 1852, un anume Samuel Fox a introdus tije subţiri, elastice, din oţel, în confecţionarea spiţelor.

Axul telescopic, ca invenţie, îi este atribuit germanului Hans Haupt, în 1930, chiar dacă un sistem pliant pentru umbrela fusese conceput încă din 1705, de către francezul Jean Marius. În epoca modernă au apărut diverse alte modele, preferate fiind cele compacte, cu resort, de mici dimensiuni, uşor de transportat.

Hans Haupt şi invenţia sa, 1930

De-a lungul timpului, umbrelele au fost întrebuinţate şi în alte scopuri, mai puţin obişnuite. De exemplu, în documentele referitoare la Bătălia de la Toulouse, din 1814, dintre trupele franceze şi cele anglo-hispano-portugheze, se spune că soldaţii englezi au rechiziţionat umbrele de la ciobanii din Pirinei şi le-au folosit pentru a-şi ocroti muniţia, să nu fie distrusă de ploaie.

Primul magazin de astfel de obiecte s-a deschis în Londra anului 1830 – „James Smith & Sons” (care există şi în zilele noastre), iar primele umbrele erau confecţionate din oase de balenă sau stinghii de lemn acoperite cu alpaca sau pânza unsă cu grăsime pentru a fi impermeabile.

Mă împrumută mama cu 50 de lei și tata cu 50. Cumpăr de 97. Îmi rămân trei lei. Îi dau un un leu mamei și un leu tatei, ... De ce să agăţi un DVD la geam, vara? Te va scăpa de multe neplăceri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x