Antena Căutare

Podul realizat numai din frânghii este refăcut în fiecare an de către localnici

Podul Q'eswachaka este singurul pod care mai leagă orașele Imperiului Inca din Peru, țesut în întregime de către localnici și refăcut în fiecare an. Acesta este suspendat într-o trecătoare îngustă deaspura râului Apurímac, în provincia Canas din regiunea Cusco.

Podul Q'eswachaka este singurul pod care mai leagă orașele Imperiului Inca din Peru, țesut în întregime de către localnici și refăcut în fiecare an. Acesta este suspendat într-o trecătoare îngustă deaspura râului Apurímac, în provincia Canas din regiunea Cusco.

Q'eswachaka este făcut din ichu, o fibră vegetală ce se găsește din abundență pe platourile andine.Tradiția a menținut până în prezent această tehnologie antică împreună cu ritualurile sale și cu sistemul de lucru comunitar vechi de peste 600 de ani.

Podul realizat numai din frânghii este refăcut în fiecare an de către localnici

Tradiția a fost transmisă din generație în generație, iar o dată pe an, în luna iunie, localnicii din ambele regiuni despărțite de rău, se întâlnesc și refac de la zero podul, fiind un ritual care va aduce o schimbare în viața acestora.

Pentru realizarea podului, doar bărbații au voie să lucreze la acesta, iar femeile rămân în partea de sus a defileului, țesând corzile mai mici.

Podul realizat numai din frânghii este refăcut în fiecare an de către localnici

În prima zi a reconstrucției, oamenii se adună în jurul podului vechi și tricotează corzile mai mici în altele mai mari. Suportul principal al podului vine de la șase cabluri mari cu trei straturi, cu grosimea de un picior, fiecare conținând aproximativ 120 de frânghii mai subțiri.

Fiecare familie contribuie cu secțiuni din două straturi de frânghie, țesute manual, folosind un tip de iarbă rigidă, cunoscută local ca qoya ichu. Pentru a fi mai flexibilă, iarba trebuie bătută mai întâi cu o piatră rotundă și apoi înmuiată în apă.

În timp ce toată lumea muncește, mai mulți săteni gătesc în sobe care au fost aduse din sate pentru această ocazie. Puiul, dar și păstrăvul din râul Apurimac sunt cele mai comune feluri de mâncare pregătite, toate însoțite de cartofi cultivați local, de diferite forme și culori.

Podul realizat numai din frânghii este refăcut în fiecare an de către localnici

Vechiul pod este tăiat și lăsat să plutească în aval, unde va putrezi pur și simplu, deoarece este făcut din iarbă.

Patru din cele șase frânghii de iarbă țesute vor deveni podeaua podului, iar celelalte două vor fi balustradele.Toate cele șase frânghii sunt strâns legate de suporturi mari din piatră sculptată pe ambele părți ale canionului. Este nevoie de mult timp pentru ca bărbații să confecționeze cablurile strânse corect.

În a treia zi, bărbații care nu se tem de înălțimi, fixează frânghiile de sprijin pe suprafața podului, care vor ajuta la traversare. Podul se inaugurează în ritmul muzicii și al dansurilor tradiționale din zonă. Nu sunt folosite materiale, utilaje sau mașini moderne în întregul proces de construire, fiind folosite doar materiale confecționate din iarbă și muncă manuală.

Reconstrucția podului Q'eswachaka are loc o dată pe an și se încheie cu o sărbătoare, unde localnicii se bucură de mâncare și de muzică.

În 2013, cunoștințele, tehnicile și ritualurile ce țin de restaurarea anuală a podului Q’eswachaka au fost înscrise de către UNESCO pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural al umanității.

Sursă: BBC, Foto: BBC

O femeie a vrut să își scoată ilegal copilul din țară. Cum a încercat să îl ascundă aceasta de polițiștii de frontieră... Un bărbat a murit după ce o mașină de gunoi a trecut peste el...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x