Antena Căutare

Prima transmisiune a unui radio comercial: rezultatul alegerilor din SUA, dintr-un studio improvizat pe acoperis

„Aici radio KDKA, din estul Pittsburgh-ului, Pennsylvania. Vom transmite acum rezultatul alegerilor”. Acestea sunt primele cuvinte care au fost rostite la cea dintai statie radio privata din lume, in urma cu exact 92 de ani. Pe 2 noiembrie 1920, a inceput emisia primului post comercial de radio din Statele Unite si de pe planeta.

Radio KDKA, din orasul american Pittsburgh, a rezistat trecerii timpului si poate fi ascultat si astazi, cand face parte din reteaua de posturi CBS. Istoria lui a inceput in 1920 si este proiectul unui pionier in radiodifuziune. Frank Conrad a inceput sa faca primele transimisiuni radio cu o frecventa regulata din lume, chiar din garajul sau, in 1916.

Angajat la o companie care producea echipamente electronice, Conrad a fost desemnat de seful lui sa puna bazele primului post de radio privat din lume. Superiorul sau a intuit potentialul reclamelor de a deveni sursa de finantare, asa ca s-au pus pe treaba. Dupa ce in 1896 Guglielmo Marconi a dat lumii primul sistem de emisie si receptie bazat pe unde radio, Frank Conrad a construit un transmitator revolutionar pentru acele vremuri si asa a luat fiinta KDKA.

Prima emisie a coincis cu anuntarea rezultatelor la alegerile pentru cel de-al 29-lea presedinte al Statelor Unite. Astfel, numele unui nou presedinte american a fost rostit pentru prima data la un post de radio comercial. Victoria lui Warren Gamaliel Harding a fost anuntata pe 2 noiembrie 1920, dintr-un studio improvizat pe acoperisul cladirii in care functiona firma la care era angajat Conrad.

Leo Rosenburg a fost cel care a rostit primele cuvinte la radio KDKA: „Aici radio KDKA, din estul Pittsburgh-ului, Pennsylvania. Vom transmite acum rezultatul alegerilor”.

La un an de la infiintare, statia de radio a mai stabilit o premiera. A transmis primele meciuri din liga profesionista de baseball si primele meciuri de fotbal intre echipele facultatilor americane. Muzica a intrat si ea in program, initial cantata live. Jazz-ul a fost printre rimele genuri muzicale ascultate la KDKA, care s-a orientat spre rock and roll din anii 60.

In 1997, primul radio comercial a fost cumparat de reteaua CBS. La 90 de ani de la infiintare, in 2010, jurnalistii au marcat evenimentul ca in prima zi de transmisie, cu discutii despre alegerile prezidentiale din SUA.

Foto: internetmonk.com

Ce faci in weekend? Recomandari pentru 2-4 noiembrie... Animalele de la Gradina Zoologica Bucuresti pot fi urmarite live, pe internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x