Un istoric german amator, Christian Bormann, 37 de ani, a anunțat că a găsit ceea ce pare a fi ultima bucată din ZIDUL BERLINULUI, varianta originală, despre care nu se știa nimic. Conform spuselor sale, este vorba despre 80 de metri ridicați în 1961 și ”adăpostiți” de o pădure, în districtul Pankow, în nord-estul Berlinului. ”Descoperirea” nu pare a fi, însă, descoperire: ”Știam din 1999, dar am preferat să tac, pentru ca structura să nu fie demolată”
Christian Bormann (nume de tristă amintire), un istoric german amator, 37 de ani, a creat o mică senzație, după ce a anunțat că a descopreit 80 de metri din ZIDUL BERLINULUI, construcția originală, în districtul Pankow, într-o mică pădurice situată în nord-estul capitalei Germaniei, Berlin. Este vorba de o bucată de patru metri înălțime, conservată într-o stare precară, plină de găuri și de graffitti, dar care păstrează îmbinările metalice de care era prinsă sârma ghimpată. De asemenea, se poate observa și un generator de curent electric, la care era conectată sârma, pentru a face imposibilă trecerea de la ”capitaliști” la ”comuniști”, dar și rămășițele unui sistem de alarmare.
”Este vorba despre o bucată din construcția originală, din 1961”, spune Bormann. Aici, înaintea celui de-al doilea Război Mondial, existau câteva construcții, bombardate în 1944 și 1945. Câteva ziduri au rămas în picioare și au fost folosite de ”democrați” pentru a se apăra de fasciști și de urmașii lor. ”Apoi, când Zidul a fost ridicat definitiv, în loc ca rămășițele să fie dărâmate, s-a construit peste ele”, adaugă istoricul.
După 1989, o mare parte din cei 166 de kilometri ai Zidului a fost dărâmată, dar această bucată a rămas în picioare. ”Marea majoritate a istoricilor lucrează cu arhive, cu cărți. Eu stau pe stradă și fac poze”, sunt vorbele lui Bormann. Acesta a început să facă publice aceste imagini, iar ziarele germane le-au preluat imediat. De aici, au ajuns în întreaga lume. Interesant este faptul că descoperitorul a mai precizat că știa de partea din zid încă din 1999, dar nu a vrut să spune nimic, de teamă ca nu cumva structura să fie demolată. ”Autoritățile trebuie să intervină imediat”, a adăugat el.
Actualmente, din Zidul Berlinului (ridicat în 1961) se mai păstrează doar cinci kilometri, în trei locații: o secțiune de 80 m lângă Potsdamer Platz; o secțiune mai lungă de-a lungul râului Spree, lângă Oberbaumbrücke, poreclită și ”Galeria din cartierul de est” și o a treia bucată la nord de Bernauer Straße, transformată în monument. Chiar și părțile lăsate în picioare nu mai seamănă cu vechiul Zid, fiind deteriorate de către amatorii de suveniruri, iar pe partea răsăriteană sunt numeroase graffiti.
Zidul, care a împărțit Berlinul mai bine de 28 de ani, a luat 136 de vieți.
Credit foto: pankowerchronikdotde.wordpress.com
Cum arăta o adolescentă acum 9000 de ani. Cercetătorii i-au reconstruit portretul... Fenomen nemaivăzut de 150 de ani. Ce se întâmplă CHIAR ACUM pe cer!...