Antena Căutare

„Topirea” Antarcticii amenință planeta!

Volumul de apă dulce care va ajunge în oceanul Atlantic de Nord, dacă procesul de topire a ghețurilor arctice va continua să accelereze, poate deregla mecanismul de formare a "apelor de profunzime" și a curenților oceanici, care împreună formează un veritabil termostat climatic la nivel planetar

Volumul de apă dulce care va ajunge în oceanul Atlantic de Nord, dacă procesul de topire a ghețurilor arctice va continua să accelereze, poate deregla mecanismul de formare a "apelor de profunzime" și a curenților oceanici, care împreună formează un veritabil termostat climatic la nivel planetar.

Coordonator al misiunii științifice de la bordul spărgătorului de gheață canadian CCGS Amundsen, acest om de știință belgian studiază istoria climatică a planetei pornind de la secretele oceanelor. El se află în Arctica în această toamnă unde conduce o echipă de 40 de specialiști în încălzire globală.

Refuzând tonul alarmist, Roger François a explicat pentru agenția franceză de presă că de mai bine de 2 milioane de ani se produc niște cicluri climatice "bine delimitate", temperaturile medii globale crescând și coborând la fiecare 100.000 de ani, calota glaciară arctică extinzându-se și apoi topindu-se rapid.

Ultima perioadă de încălzire naturală a climei s-a produs în urmă cu 15.000 — 20.000 de ani, iar în acea perioadă nivelul oceanului planetar a crescut cu 130 de metri. "Aceasta pare a fi tendința în urma topirilor accelerate a calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica. Principala diferență este că acum procesul de topire este mult mai rapid decât în trecut", a explicat el.

Fiecare ciclu climatic este marcat de o creștere a volumului de dioxid de carbon din atmosfera terestră. La încheierea ultimului astfel de ciclu climatic, nivelul de dioxid de carbon din aer a crescut de la 180 de părți pe milion la 280 ppm, în interval de timp de 5.000 de ani. Până la sfârșitul secolului XVIII, când a început Revoluția Industrială, nivelul s-a menținut la 280 ppm iar apoi a crescut ajungând în prezent să depășească 400 ppm.

"Dacă vom continua în acest fel, și se pare că asta facem, vom ajunge să înregistrăm până la sfârșitul secolului niveluri ale concentrației de dioxid de carbon în atmosferă similare celor din perioada dinozaurilor, în Mesozoic", când se înregistrau 1.000 ppm.

Ai grijă de sănătatea ta! Cum poţi scăpa rapid de mucegaiul din casă! Ingredientele minune ce-l îndepărtează instant... Ambiție ZERO! Ele sunt zodiile care renunță cel mai ușor atunci când dau de greu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x