Antena Căutare

Un blestem de 1.700 de ani care leagă vieți a fost descifrat! Scrijelit pe o tăbliță de plumb a rezistat datorită puterii sale

Cercetătorii au descoperit un blestem pătimaş înscris pe o tăbliţă de plumb ce datează de acum 1.700 de ani. Tăbliţa este originară din Antiohia pe Orontes, unul dintre cele mai mari oraşe din estul Imperiului Roman, situat astăzi în sud-estul Turciei, în apropiere de graniţa cu Siria.

Un blestem de 1.700 de ani care leagă vieți a fost descifrat! Scrijelit pe o tăbliță de plumb a rezistat datorită puterii sale Galerie
Un blestem de 1.700 de ani care leagă vieți a fost descifrat

Mulți oameni cred în blestem iar acest lucru a dat naștere la numeroase rugăciuni ori leacuri pentru a scăpa de această formă de răzbunare. În tradiția populară se regăsesc multe mențiuni cu privire la puterea blestemului, dintre care cea mai importanta o întâlnim la slujba de înmormantare, atunci când preotul rostește “și dacă a căzut robul tau sub blestemul tatălui său, al maicii sale sau sub blestemul său… iartă-l pe acesta prin mine…”.

Imprecaţia i se adresează lui Iao (numele grecesc al lui Iehova), zeul din Vechiul Testament, cerându-i acestuia să-l blesteme pe un vânzător de fructe şi legume numit Babylas.

"Iao, cel care azvârli cu tunete şi fulgere, loveşte-l şi leagă-l pe Babylas zarzavagiul! Aşa cum ai lovit carul faraonului, aşa să îl loveşti pe Babylas, cu caracterul său neplăcut", este înscris pe una din feţele tăbliţei.

Oamenii au ajuns la concluzia că blestemele se manifestă prin diferite stări pe care le trăiește cel vizat, cum ar fi nervozitatea, durerile de cap, somnul greu sau agitat, infertilitatea sau incapacitatea de a păstra o relatie pe termen lung cu cineva.

Alexander Hollman, specialistul de la Universitatea din Washington care a efectuat traducerea, s-a declarat surprins de blestemul descoperit pe tăbliţă. "Am mai descoperit blesteme adresate gladiatorilor şi vizitiilor, dar niciodată unul adresat unui zarzavagiu", a declarat Hollman.

Persoana care adresează blestemul nu este identificată, astfel că oamenii de ştiinţă pot doar să speculeze în ceea ce priveşte motivele acestuia.

"Există blesteme care au legătură cu dragostea, dar cel de pe această tăbliţă nu conţine limbajul tipic blestemelor din motive sentimentale", a explicat Hollman.

Este posibil ca blestemul să fie rezultatul unei rivalităţi în afaceri, ceea ce sugerează că vânzarea de legume în lumea antică era un domeniu extrem de competitiv.

Bătrânii ne sfătuiesc să nu primim batiste în dar, căci acestea sunt cele mai bune la a purta vrăjile și să păstram mereu un cuțit tămâiat la piciorul patului.

Numele celui blestemat, Babylas, este acelaşi nume ca cel folosit de un episcop din Antiohia în secolul al III-lea, ceea ce sugerează că zarzavagiul ar fi fost creştin. "Episcopul Babylas din Antiohia este unul dintre primii martiri ai creştinismului", a explicat Hollman.

Sursa: historia.ro

Omul se îmbolnăvește de VIRUȘI sau de VIRUSURI? Cum vorbim corect gramatical... O familie a plătit 50.000 de dolari ca să îl cloneze pe câinele care le-a salvat viața "Are aceeași personalitate&q...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x