Antena Căutare

Șuncă și ceapă în farfurii aurite. Țuică în pahare de cristal. Cum arătau dineurile soților Ceaușescu în luxul opulent din Palatul Primăverii

Ani de-a rândul s-au ţesut zeci de legende în jurul palatului lui Nicolae Ceauşescu. După Revoluţie, au apărut poveşti despre robineţi de aur şi pietre scumpe care ar îmbrăca pereţii şi obiectele din interior.

Ani de-a rândul s-au ţesut zeci de legende în jurul palatului lui Nicolae Ceauşescu. După Revoluţie, au apărut poveşti despre robineţi de aur şi pietre scumpe care ar îmbrăca pereţii şi obiectele din interior.

După 26 de ani, palatul familiei Ceauşescu poate fi vizitat. Locuinţa prezidenţială din cartierul Primăverii a fost folosită între timp doar pentru a găzdui delegaţii străine. Acum, românii pot să vadă, pe viu, luxul incredibil în care trăia cuplul de dictatori.

Vesela aurită, farfurii și pahare din cristal, mesele ceaușeștilor păreau erau desprinse din dineurile regale. Nu și meniul! În ciuda opulenței, ei mâncau mâncăruri tradi­ţio­nale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura.

Însă, în restul perioadelor, nimic savant ceea ce priveşte mâncarea Nici măcar după ani buni în fruntea statului, Ceauşescu nu a aderat la unele dintre elementele care caracterizau un nivel de trai ridicat. Ciocolata, cafeaua sau băuturile din import nu făceau parte dintre preferinţele sale, notează jurnalul.ro. În volumul "La curtea lui Ceauşescu" (apărut la Editura Amaltea, în 2004), Maria Do­brescu recompune, intervievând persoane din anturajul familiei Ceau­şes­cu, o zi obişnuită: "Îi plăcea să mă­nân­ce simplu, ciorbă de ştevie, mân­care de spanac, urzici. Nu era pretenţios, dacă ştiai să i-o faci din buruieni multe, era minunat. Carne de porc? Poate doar sâmbăta şi duminica."

Dezvăluirile lui TANTI ILUȘ, bona unguroică a soților Ceauşescu. Cum au fost crescuți copiii dictatorului

Mesele nu erau pline de bucate, ci totul era bine chiver­nisit. Se achiziţiona cantitatea strictă de alimente, atât cât se putea consuma. Micul dejun era frugal: o cană de ceai cu lapte, o felie de şuncă, una de brânză şi, din când în când, un ou fiert. La prânz, mergea numai bine un pahar de vişinată.

Și în afara Bucureştiului, la casele de protocol, mai mult sau mai puţin vi­zitate de către familia Ceauşescu, domnea acelaşi meniu tradiţional.

Gata, a fost demonstrat! Dieta cu supă chiar e una „minune”: slăbești ușor cât vrei!... "Jocul vârstelor"! Răspunsul îți va spune dacă ai inteligența peste medie. Te bagi?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x