Antena Căutare

Augustin Zegrean este noul presedinte al Curtii Constitutionale

Noul presedinte al Curtii Constitutionale a fost ales Augustin Zegrean. Zegrean a fost nominalizat in 2008 pentru functia de judecator al Curtii de presedintele Traian Basescu si a fost deputat PDL.

Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale s-au intrunit, joi, pentru desemnarea presedintelui, dupa ce CC s-a innnoit, doi judecatori, Iulia Motoc si Stefan Minea, propusi de PDL, depunand, in urma cu doua zile , juramantul, dupa ce au intrunit cu scandal votul celor doua camere ale Parlamentului.Actuala Putere mai beneficiaza de inca trei reprezentanti de partea sa: cel al Presedintiei, Petru Lazaroiu, cel al UDMR Valentin Zoltan Puskas si Augustin Zegrean.

Mandatele a trei judecatori ai Curtii Constitutionale - Ioan Vida (fostul presedinte al CCR), Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu - au expirat pe 7 iunie, insa procedura de inlocuire a acestora a intarziat din cauza jocurilor politice.

Articolul 7, alineatul, 1, din Legea privind Curtea Constitutionala, prevede ca CC are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de trei ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, in termen de cinci zile de la innoirea Curtii.

Pentru alegerea presedintelui, fiecare grupa de judecatori numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de Presedintele Romaniei poate propune o singura candidatura. Daca la primul tur de scrutin nici un candidat nu intruneste majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati sau trasi la sorti, daca toti candidatii obtin acelasi numar de voturi.

Operatiunile de alegere a presedintelui sunt conduse de judecatorul cel mai in varsta, respectiv Ion Predescu (83 de ani), care, de altfel, asigura interimatul pana la desemnarea sefului CC.

Potrivit legii de organizare, Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din trei in trei ani.

Augustin Zegrean, noul presedinte al Curtii Constitutionale... „Baronii“ Puterii sau unde se duc banii dumneavoastra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x