„Indraznesc sa spun ca cel mai important lucru este ca imediat expertii Eurostat sa vina in Romania, sa clarificam neintelegerea daca exista. (...) Daca Eurostat are dubii, este esential sa vina cat mai repede, pentru ca a creat dubii cu privire la corecta raportare este in neregula, dar trebuie sa spun ca totusi formularea Eurostat nu este acuzatoare la acest stadiu. Ei vorbesc despre nevoia unei clarificari", a spus presedintele, mentionand formularea Eurostat care se refera la „rezerve".
Mai mult, Basescu a afirmat ca Romania va fi deschisa in cooperarea cu Eurostat. In ceea ce priveste cauza acestei „neintelegeri", seful statului a sugerat ca ar putea fi vorba de o problema cauzata de standardul folosit in calcularea deficitului si a tinut sa sublinieze ca nu trebuie facute comparatii cu situatia Greciei, unde exista diferente de cateva procente.
„Ce va pot spune insa cu certitudine este ca modul de calcul al deficitului a fost stabilit inca din programul anterior cu FMI, de comun acord FMI si CE, pe de o parte, si Guvern pe de alta parte. (...) Uitati-va in actualul Acord pe care Romania il are. Scrie ca deficitul acestui an va fi 4,4% pe cash si 5% ESA. Daca este vorba de o neintelegere in aceasta zona o putem lamuri, pentru ca aranjamentul privind modul de calcul s-a facut cu FMI si CE", a explicat Basescu.
„Daca se va confirma ca cifrele raportate de noi sunt in acord cu intelegerea dintre FMI, CE si Guvern nu cred ca ni se poate reprosa ceva", a intarit presedintele.
Sursa: Jurnalul National
Romania, amenintata de pomeni electorale... Emil Boc mai are nevoie de 35 de ani de guvernare pentru a-si onora promisiunile electorale...