Antena Căutare

Basescu, interviu in presa germana: Trebuie sa reformam educatia pentru ca produce someri academicieni

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, aflat in Germania cu ocazia unei vizite oficiale, a acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung un interviu in care explica de ce tara noastra vrea moneda Euro in ciuda crizei si cum se pregateste Bucurestiul pentru integrarea in spatiul Schengen.

"Aderarea la zona Euro este, in ultima instanta, in interesul Europei si ne indeplinim angajamentul asumat odata cu integrarea in UE", a declarat Traian Basescu pentru FAZ. in opinia presedintelui, adoptarea monedei unice nu se reduce la indeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci la a avea o economie stabila si performanta. "Fara o economie puternica nu este indicata introducerea monedei Euro, chiar daca am indeplini criteriile de la Maastricht"




"Pana in 2015 trebuie sa restructuram sectorul energetic si sa modernizam infrastructura. Suntem in plina reforma a sistemului sanitar si asta include masuri dureroase precum inchiderea a 70 de spitale. Am liberalizat piata muncii in conditii foarte grele anul trecut. Trebuie sa reformam si educatia pentru ca produce someri academicieni: prea multi filosofi, prea putini ingineri, iar inginerii care sunt nu au calificarile necesare", a spus presedintele jurnalistilor germani.

"Pe de-o parte, oamenii ne critica pentru aceste masuri, pe de alta parte inteleg ca ele trebuie implementate, chiar daca nu este placut", a afirmat Basescu, adaugand ca "costurile politice pentru prevenirea unei situatii ca in Grecia sunt mari, dar trebuie sa ni le asumam".

Despre aderarea la Schengen

Basescu a incheiat interviul spunand ca Executivul comunitar a confirmat faptul ca Romania este pregatita petnru Schengen, ca Germania si Franta au acceptat acest fapt si ca "Europa nu trebuie sa se lase santajata de un partid de extrema dreapta".

Foto: Intact Images

Basescu, la Berlin: Romania va intra intr-un mare proces de privatizare. Vezi "lista"!... GALERIE FOTO! Vezi cum a petrecut Elena Udrea de onomastica!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x