Antena Căutare

Basescu le multumeste romanilor ca au acceptat si suporta austeritatea

Presedintele Romaniei a declarat joi, in timpul unei vizite la Berlin, ca romanii au acceptat ideea ca nu se poate cheltui mai mult decat se produce. Traian Basescu le-a multumit, in acest sens, romanilor care au inteles "comandamentul major" pe care Romania l-a avut si anul trecut si anul acesta, anume un stat mai suplu, mai putin cheltuitor.

"Romania a luat masuri extrem de dificile anul trecut si, paradoxal, daca ati observat, desi au fost manifestatii de strada, ele au fost la o limita a suportabilului, motiv pentru care pana si aici, la Berlin, tin sa le multumesc romanilor ca au inteles comandamentul major pe care Romania l-a avut si anul trecut si anul acesta, anume un stat mai suplu, mai putin cheltuitor, ca, de altfel, si ajutoare sociale mai focusate, in asa fel incat resursele sa poata merge catre dezvoltare", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca, din punct de vedere politic, a fost extrem de dificila si costisitoare derularea unui astfel de program de ajustare sociala.

"Faptul ca romanii au inteles ca nu putem avansa fara o Romanie performanta si ca trebuie sa luam masuri pe care nu le-am luat 20 de ani, crezand ca statul social e ceva ce ne vine de la sine, e marele castig al acestei crize. Repet, romanii nu sunt bucurosi pentru masurile care s-au luat, pentru ca nimanui nu-i place austeritatea, dar din comportamentul acestei natiuni am inteles ca a acceptat ideea ca nu putem cheltui mai mult decat producem", a adaugat presedintele.

Traian Basescu a enumerat "masurile drastice", "asumate cu strangere de inima de politicieni, convinsi ca nu exista alta solutie".

"S-au redus salariile in sectorul public cu 25%, de anul trecut au fost disponibilizati 183.000 de oameni din sectorul public, un sector public care avea 1,4 milioane de salariati si obiectivul e sa ajungem la 1,1 milioane pana la sfarsitul anului viitor. De asemenea, in sectorul social s-au redus ajutoarele sociale cu mai bine de 15%, iar in momentul de fata avem in aprobare o lege care reduce programele sociale de la 54 la 9", a explicat Basescu.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Vezi parlamentarii romani care voteaza la doua maini!... Deputatul UNPR Dan Ilie Morega, condamnat la trei ani de inchisoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x