Antena Căutare

Crin Antonescu preia interimatul functiei de sef al statului

Pregatit sa fie orice fel de presedinte, dupa cum el insusi a spus-o, Crin Antonescu este la un pas de cea mai importanta functie din stat. Daca totul merge conform planului USL, pana la alegerile anticipate, co-presedintele coalitiei de guvernare va prelua prerogativele lui Traian Basescu, insa cu anumite limitari.

Conform primului alineat din articolul 98 al Constitutiei Romaniei, „daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.“

La alineatul al doilea al articolului mentionat se precizeaza ca „atributiile prevazute la articolele 88 - 90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale.“ Cu alte cuvinte, presedintele interimar nu are dreptul de a adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii; nu poate dizolva Parlamentul si nu poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele interimar are restul de atributii ale presedintelui. De exemplu, conform articolului 80 din Constitutie, el reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Totodata, presedintele interimar vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, presedintele interimar exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

De asemenea, conform articolului 91, presedintele interimar poate incheia tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le poate supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. El poate, la propunerea Guvernului, acredita si rechema reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

Conform articolului 94, presedintele interimar al Romaniei poate conferi decoratii si titluri de onoare, poate numi in functii publice, in conditiile prevazute de lege, poate acorda gratierea individuala. Pe baza acestui articol, s-a vehiculat ca Antonescu ar putea sa ii ofere gratiare lui Adrian Nastase.

FOTO: EPA / Intact Images

Basescu a sesizat Curtea Constitutionala ... 29 iulie, data referendumului pentru demiterea lui Basescu. Costurile se ridica la 95 mil. lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x