Antena Căutare

Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei referitoare la Legea Educatiei

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei referitoare la Legea Educatiei. Judecatorii CCR au hotarat, saptamana trecuta, ca angajarea raspunderii de catre Guvern pe aceasta Lege este neconstitutionala.




Curtea Constitutionala constata ca angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educatiei, in conditiile in care proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat in calitate de Camera decizionala, a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat prin exercitarea de catre Guvern a unei competente, cu nerespectarea cadrului constitutional care o circumstantiaza, s-a incalcat competenta Parlamentului de unica autoritate legiuitoare.



Citeste aici motivarea CCR privind Legea Educatiei

"Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea CCR.


"Prin decizia de a-si angaja raspunderea asupra proiectului legii educatiei nationale - in conditiile in care, in prezent, la Senat, in calitate de Camera decizionala, se afla in dezbaterea comisiilor permanente un proiect de lege cu acelasi obiect de reglementare initiat de Guvern si depus la Parlament in luna aprilie a acestui an, iar in Programul de guvernare al actualului cabinet, educatia figureaza ca o componenta esentiala a dezvoltarii durabile pentru orice societate, ce reclama o reflectare unitara, completa, sistematica si coerenta a domeniului, cu participarea tuturor segmentelor sociale implicate in acest proces - Guvernul actioneaza discretionar, depasindu-si competentele"
, se mai arata in motivarea Curtii Constitutionale.


Presedintele, premierul si mai multi lideri ai coalitiei de guvernamant au anuntat in repetate randuri ca asteapta motivare Curtii in acest caz.

Liderii UDMR au amenintat in mai multe randuri cu parasirea coalitiei in cazul in care nu se gaseste o solutie pentru adoptarea acestei legi.

Vezi AICI ce spune opozitia despre motivarea CCR privind Legea Educatiei!


Vezi AICI declaratia premierului Emil Boc referitoare la motivarea CCR!
Mircea Geoana: "Decizia CCR este extrem de clara. Ii voi cere oficial premierului Boc retragerea angajarii"... PNL ameninta cu suspendarea presedintelui Traian Basescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x