Antena Căutare

EDITORIAL: Toti lauda, azi si maine, mireasa cea urata – UDMR

Partidele se inghesuie sa faca avansuri formatiunii-ceardas pentru a o prinde in hora guvernarii.

de Dan Constantin
Congresul Uniunii Maghiarilor a capatat o dimensiune nationala, prin miza deciziei asteptate de la intalnirea din Oradea. Puterea si Opozitia pot face schimb de locuri daca UDMR "strica" echilibrul parlamentar.

Hotararea Congresului de "schimbare" ar duce repede la destramarea coalitiei construite de Traian Basescu. Iesirea UDMR de la guvernare va fi insa de scurta durata, deoarece orice noua formula de Executiv sustinut de o majoritate parlamentara nu se poate inchega fara UDMR. Prezenta anuntata la Oradea a liderilor de partide are sens.

Orice declaratie facuta de UDMR in favoarea Uniunii Social Liberale va fi interpretata ca o speranta de matrasire a Guvernului Boc. La fel, orice declaratie, chiar si formala, oricat de rece, dar care sa anunte ramanerea alaturi de PDL, inseamna ca dansul condus de Basescu va continua cu aceiasi cavaleri.

De fapt, Traian Basescu a pus in carca UDMR o sarcina pe care maghiarii nu si-o doreau. Seful statului a facut sa ajunga la public o declaratie "de interior" care amana soarta lui Boc pana dupa Congresul de la Oradea. Astfel, aceasta reuniune se transforma intr-un fel de Ignat pentru Boc, care asteapta jungherul dupa 26 februarie. Daca ungurii nu-l mai vor pe Boc, raspunderea schimbarii premierului nu va mai fi pusa pe seama lui Basescu.

Daca UDMR ramane in Coalitie cu PDL si UNPR, atunci Traian Basescu tot in picioare cade si va manevra si mai lejer jocurile din PDL. Nu va mai fi obligat sa-si puna trompetele sa ceara schimbarea lui Boc; va lasa partidul prezidential sa-si epuizeze sustinerea palida pentru actualul premier care se va transforma, ca in basm, dintr-o gloaba in armasar dupa ce va inghiti jaratec.

Pentru ce are nevoie Traian Basescu sa-l tina in priza inca o tura de stadion pe Boc? Cei din interiorul PDL stiu ca singura "ideologie" pe care nu o accepta Basescu in partid este Vasile Blaga. In orice alta formula conducerea PDL este foarte capabila, foarte reformata, foarte extraordinara. Iata de ce Congresul UDMR este doar o etapa in jocul pe care Traian B. il conduce in PDL - sa-i lase timp sa-l impacheteze pe Vasile cu delatiuni din Vama si Frontiera.

Tot articolul, in Jurnalul National

Alegerile din 2012, singura preocupare a lui Emil Boc... SPECIAL! Cablurile subterane ale relatiei politica-televiziune...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x